Creşte semnificativ rolul autorităţilor locale şi judeţene în atragerea fondurilor europene

Preşedinţii de consilii judeţene şi primarii vor avea puteri sporite în ce priveşte absorbţia fondurilor europene de miliarde de euro care vor fi alocate României în perioada de programare

2021-2027 pentru investiţii regionale, destinate inclusiv firmelor mici şi mijlocii. Asta rezultă din strategia şi viitoarea construcţie instituţională propusă de Ministerul Fondurilor Europene.
În actuala perioadă de progra

mare 2014-2020, România are alocate fonduri europene de 6,8 miliarde de euro prin Programul Operaţional Regional, bani se finanţează inclusiv liniile de finanţare POR 2.2-IMM şi POR 2.1 A-microîntre-prinderi, prin care micile afaceri din România primesc fonduri nerambursabile de maximum 1 milion de euro fiecare, rep-sectiv 200.000 fiecare.
Tot aici intră şi investiţiile judeţene în drumuri, utilităţi, şcoli, spitale, bani absorbiţi de administraţia locală, ca beneficiari publici.
Aceste fonduri, aşa cum prevede acum arhitectura instituţională din perioada de programare 2014-2020, sunt controlate în mare măsură la nivel central, prin Autoritatea de Management a POR 2014-2020, de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).
Pentru viitoarele fonduri europene, din perioada de programare 2021-2027, Programul Operaţional

Regional va fi defalcat în opt programe regionale mai mici, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a ţării, conform propunerii Ministerului Fondurilor Europene.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei nu va mai avea autoritatea de management pentru POR, din anul 2021. În schimb, ar urma să fie opt autorităţi de management la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. Practic, actualele Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR), care în prezent au doar rol de organism intermediar, cu numai câteva atribuţii delegate de Ministerul Lucrărilor Publice, ar urma să devină autorităţi de management ele însele.
Aceste opt noi autorităţi de management ale viitoarelor Programe Operaţionale Regionale mai mici vor întocmi ghidurile solicitantului pentru diversele linii de finanţare pe care le vor deschide şi vor decide priorităţile de investiţii care vor fi bugetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

APIA: 15 februarie, data limită pentru înregistrarea cererilor de plată pentru Măsura 14 - Bunăstarea animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează potenţialii beneficiari că, în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2020, se desfăşoară sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru anul 2020 aferentă Măsurii 14 – „Bunăstarea animalelor” – pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, în conformitate cu prevederile Ordinului […]