bookbox Artistul între trecut şi viitor Mihai Nistor, Artistul şi mii de feţe, expoziţie retrospectivă, Centrul Cultural Pucioasa, (26 iunie – 20 iulie, 2020)

Artiştii sunt continuatori versaţi ai memoriei, sunt personajele care, prin prezenţa lor pe scena lumii, autentifică situaţii în care s-a întâmplat cevacu realitatea, cu felurile ei de a fi şi cu modurile ei de a se manifesta, de a se lăsa văzută şi înţeleasă. Cu fiecare imagine salvată, cu fiecare stare redată de un artist, se poate cu certitudine spune că s-a mai păstrat o frântură din întregul lumii, din întregul lumii şi din necuprinsul ei, iar acel fragment rupt, desprins şi aşezat într-un fel de viziune personală şi personalizată, se poate uşor transforma în martor, un martor nou pentru un nou început, pentru o nouă geneză, una care să aşeze din nou, într-un tipar ales, această nouă lume, lume pornită din tiparul începător ales de artist.
Toate acestea a ales să le expună, să le spună, Mihai Nistor, în această expoziţie retrospectivă, a ales să îşi arate posibilităţile de salvator, de purtător prin timp al unor chipuri care se pot citi ca mărturii, ca mărturii care salvează imaginea, eventuala imagine primordială a fiecărui nou chip, a fiecărui nou chip care, adăugat altui şi altui chip aşezat aici, pot împreună desena o lume, acea nouă lume care abia aştepta să (poată să) fie începută.
Pictura este modalitatea de exprimare artistică în care Mihai Nistor s-a aşezat şi care îl ajută să se exprime, să spună ce are de spus despre ce vede şi să inducă, într-un fel expresiv şi personal, integral, ceea ce vede. Mihai Nistor are acest curaj, curajul de a prinde şi de a aşeza o imagine, un portret, un peisaj în propriul tipar imaginar sau imaginat, în propriile viziuni alimentate de personalitatea lui cuprinzătoare şi rebelă. Curajul cuprinderii în culoare a lumii, a gestului, a mişcării care compun şi care alcătuiesc lumea, acest curaj, folosit creativ, transparentizează cortina care poate estompa şi lasă la vedere dispoziţia lucrării de a fi citită, de a fi lec-turată şi, mai departe, interpretată şi înţeleasă.
Expresiile picturale ale lui Mihai Nistor încurajează transfigurările, lupta modelului (sur)prins şi aşezat în ipotetica ramă şi, totodată, încurajează fiecare pas care apropie privitorul de felul de a spune, fel pe care artistul a ales să îl folosească. Mihai Nistor nu se împiedică în stări statice, la niveluri mici ale expresivităţii, el foloseşte tehnici curajoase de transbordare, de mutare şi de trecere a motivelor şi ale nuanţelor care îi amplifică şi îi îmbogăţesc mesajele, mesajele sugerate, împinse în faţă şi arătate de-a dreptul în lucrările sale. Senzaţia de ancorare viguroasă, severă în apele învolburate ale picturii şi în posibilităţile ei este vizibilă şi asigură siguranţa parcurgerii unui drum ferit de conformisme şi/sau de modalităţi evazive de a arăta tot ceea ce este de arătat, de a aşeza fiecare mod de exprimare în contextul atrăgător şi convingător.
În această expoziţie, Artistul şi mii de feţe, Mihai Nistor şi-a încurajat trecutul artistic să se mute în prezent, şi-a adăugat anilor creativi noi posibilităţi de a începe şi şi-a marcat definitiv traseele pentru următorii paşi care sunt de făcut pe drumul ales. Desenul, pictura, arta în definitiv, cu toate ale sale, îl va ţine, îl va păstra viu şi îi va sigura tot ce are nevoie pentru a-şi asuma ce a fost, pentru a continua ce este şi pentru a supravieţui celor ce vor fi.
Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SELFIE-UL PE TREN NU IA LIKE-URI, IA VIEŢI

Poliţia Română şi Compania Naţională Căi Ferate, împreună cu Mercury 360, lansează campania de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare, în zonele feroviare.O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puţini sunt cei care ştiu riscurile pe care escaladarea unui vagon de […]