Cezar Preda: „Nu trebuie să dai posibilitatea ca o propunere legislativă inacceptabilă din punct de vedere constituţional să treacă”

Date:

Om politic cu multă experienţă, bun cunoscător al tendinţelor la nivel European, deputatul liberal Cezar preda a făcut un comentariu pertinent asupra iniţiativelor legislative privind autonomia secuilor şi oficializării limbii maghiare în acele comunităţi în care populaţia minoritară atinge pragul de 20%:
„Ştiu sigur că nu se vor accepta niciodată drepturi colective, nu numai în România. Stiu sigur , pentru că este o chestiune dejş veche sau antică sau caducă. Pentru că Europa Unită sau Europa în diversitatea multilingvistică, culturală şi tradiţională nu mai permite abordări de genul acestora, proiecte cum sunt şi ultimele două proiecte de lege în discuţie. Aş vrea însă să spun o chestiune care nu a pătruns în spaţiul public. Eu am patru legislaturi şi cred că în fiecare legislatură a fost câte o lege cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Iar ca să vorbim de Codul Administrativ şi articolele introduse, să ştiţi că în fiecare lege administrativă ungurii au introdus câte ceva şi uneori au şi obţinut. Aş vrea totuşi să fac o precizare : pot să vă spun, cu siguranţă, că a fost o greşeală a ambelor camere şi am să spun şi de ce. Pentru că nu trebuie niciodată să dai posibilitatea ca o anumită propunere legislativă, care este foarte atent urmărită şi inacceptabilă din punct de vedere constituţional, nu numai în România, să treacă. Deci eu cred că fiecare, de la preşedintele Camerei, membrii Biroului Permanent, liderii de grup ai partidelor, fiecare a fost responsabil de această gafă majoră. În ceea ce priveşte însă votul în Senat pentru acel articol din Codul Administrativ, aici mă despart de retorica PSD total, pentru că nu mai pot invoca neglijenţă colectivă. Această chestiune, că nam putut să ţinem şedinţa… Luăm stenogramele şedinţei Biroului Permanent, luăm declaraţiile liderilor de grup şi vedem cine a greşit.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Previne incendiile, viața are prioritate! 

ISU Dâmbovița face apel la responsabilitate. Iată ce trebuie...

Ai grijă cu cine și ce vorbești online

Prin promisiuni și oferte false, traficanții îi ademenesc pe...

Polițiștii din nou la școală, printre elevi!

„Săptămâna Școală în Siguranță” este un eveniment organizat de...

 Este nevoie de voluntari pentru BABEL F.A.S.T 2024 

Festivalul Babel își (re)cheamă voluntarii la înrolare. Cei care...