Cioban ucis de trăsnet şi zeci de oi trăsnite

Date:

OI MOARTE TRASNITIn zona montană dâm-boviţeană Răteiu, furtuna a făcut victime. Un cioban a fost ucis de trăsnet precum şi zeci de oi au fost trăsnite. Din primele informaţii pe care le deţinem, alerta a fost dată pe 112 de un alt cioban care a spus oamenilor legii că un coleg a murit şi zeci de oi au fost trăsnite datorită furtunii care s-a abătut în zonă. Imediat instituţiile abilitate s-au pus în mişcare: poliţişti, pompieri, jandarmi, ambulanţă şi reprezentanţii DSV Dâmboviţa. Accesul în zonă se face foarte greu şi plouă torenţial. Icidentul se pare că s-a petrecut în zona fostului Ocol Sivic Răteiu.
CUM TE ADĂPOSTEŞTI DE FURTUNĂ ŞI FULGERE PE MUNTE
Muntele este un monument de capriciu, mai ales atunci când vine vorba despre vreme. Dacă eşti pasionat de drumeţii montane pe timp de vară, există şanse mari ca o furtună să te surprindă în mijlocul traseului, indiferent dacă prognoza meteo îţi promitea soare şi o adiere răcoroasă cu miros de brad.
Ce e de făcut atunci când muntele devine scena unei furtuni cu tunete şi fulgere?
1. Pe munte, şansele de a găsi un adăpost 100% sigur sunt destul de limitate. Cu toate acestea, există câteva situaţii în care poţi reduce considerabil posibilitatea de a fi lovit de trăsnet. In primul rând, coboară de pe vârfurile montane sau pe crestele expuse. Trăsnetele pot lovi de la kilometri distanţă şi poţi fi lovit cu mult înainte de a-l auzi. Dacă simţi că ţi se ridică părul în cap (la propriu), atunci eşti în pericol, astfel că trebuie să cobori cu rapiditate în cea mai joasă vale sau adâncitură de relief. Dacă furtuna te-a surprins pe creastă şi nu ai posibilitatea să cobori rapid, mijlocul crestei este un loc mai bun decât extremităţile sale. In plus, încearcă să eviţi şi zonele plate. Motivul este acela că fulgerele lovesc punctele cele mai înalte (cum sunt vârfurile munţilor), iar în cazul în care vrei să te fereşti de descărcările electrice într-un spaţiu plat, vei fi, din nefericire, cel mai înalt punct de acolo. Caută, în schimb, să te ghemuieşti pe o mică platformă sau pe o ridicătură aflată în apropierea unei zone de 5-10 ori mai înaltă decât a ta. 2. Evită arborii înalţi sau izolaţi. Aceştia atrag trăsnetul ca un magnet. Apoi, încearcă să alegi un adăpost care să nu fie în calea apelor care s-ar putea scurge de pe vârf.
3. Evită surplombele sau locurile aflate sub stânci verticale, deşi acestea ar putea să ţi se pară cea mai bună soluţie. Dacă te adăposteşti într-o grotă, aceasta trebuie să fie spaţioasă, iar tu să te aşezi la cel puţin 1,5 m de perete şi să ai 3-3,5 metri de spaţiu deasupra capului, deoarece există riscul formării unei punţi electrice peste deschizătură.
4. Dacă, totuşi, nu găseşti un adăpost în timp util, aşază-te, acolo unde poţi, în poziţia ghemuit, cu picioarele şi mâinile cât mai apropiate. După aceea, pune sub tine sacul de dormit sau izo-prenul (sau orice obiect nemetalic îţi este la îndemână), astfel încât să eviţi pe cât posibil contactul cu pământul. In plus, aco-peră-ţi urechile cu palmele pentru ca trăsnetele din apropiere să nu te asurzească. Această poziţie (cu „materialul izolant” sub picioare) va minimiza daunele care îţi pot fi provocate în cazul în care eşti lovit de trăsnet.
5. Dacă eşti pe munte cu mai multe persoane şi nu aţi găsit adăpost, încercaţi să vă aşezaţi în poziţia ghemuit cât mai departe unii de alţii (cel puţin 15 metri), pentru a evita „lovirea în
lanţ”.
6. Renunţă la telefonul mobil şi alte accesorii şi gadgeturi care te pot pune în contact direct cu electricitatea. Apoi, pune deoparte lucrurile metalice pe care le ai cu tine şi aşază-te cât mai departe de ele. Deşi acest pas este contestat de unele voci, aminteşte-ţi că metalul este un foarte bun conductor electric -poţi fi electrocutat şi te poţi alege cu arsuri
7. Nu te mişca de unde eşti până nu trec 30 de minute de la ultimul trăsnet auzit.
8. Învaţă din experienţă pentru data viitoare. Aminteşte-ţi să verifici prognoza meteo înainte de a pleca pe traseu şi fii atent la cum evoluează vremea pe parcursul drumeţiei tale. Furtunile nu sunt tocmai fenomene ale naturii care să-ţi facă drumeţiile plăcute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Trenduri optimizare SEO în 2024 – Iată la ce trebuie să fii atent!

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) continuă să fie...

De ce să optezi pentru Waltrans pentru transportul tău către Germania?

Când vine vorba de transportul internațional, alegerea operatorului potrivit...

Uscatoarele de rufe electrice: Inovatia care simplifica si eficientizeaza gospodaria moderna

In lumea agitata in care traim astazi, tehnologia joaca...

Un asistent medical a fost reținut pentru agresiune 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște - Biroul de...