Comercianţii dau în judecată ANAF pentru abuzuri

Date:

anafFiscul a pornit cruciada împotriva evazioniştilor şi i-au depistat pe cei mai mari. 56,34 de lei. Atât au găsit inspectorii ANAF în minus, pe casă, într-un magazin din Suceava, suficient pentru a amenda firma cu 5.000 de lei şi pentru a-i suspenda activitatea timp de o lună. „O fată a dat rest greşit şi a rămas cu casa pe minus. Cei de la Fisc mi-au spus că au dat cea mai blândă pedeapsă. Am refuzat să semnez procesul verbal, pe care l-au trimis însă venit zilele trecute prin Poştă. Amenda am plătit-o fiindcă întotdeauna îmi achit toate dările la stat, dar magazinul nu l-am închis. Oricum banii au fost fiscalizaţi şi a fost doar o greşeală a casierei. Am dat ANAF în judecată”, ne-a spus Alexandru Scheul, proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveană Horodnic de Jos.
Acesta are o fabrică de preparate din carne şi 21 de magazine în mai multe localităţi din ţară. Acest caz nu este singular. De exemplu, presa locală a publicat cazul Cofetăriei Codrina din Timişoara pe care inspectorii ANAF au decis să o închidă fiindcă au găsit 1,5 lei în plus, în casă.
Au modificat OUG 28/1999 şi au introdus unele prevederi neconstituţionale. Fiscul nu poate sancţiona un agent economic pentru că are 3 lei su 5 lei în plus sau în minus pe casă. Nu este o chestiune care să modifice baza de impozitare. Este problema patronului şi a gestionarului. Fiscul trebuie să se ocupe de buna colectare a taxelor şi impozitelor, nu să-l înveţe pe gestionar să facă calculele. Disciplina financiară este o chestiune comunistă, care ţinea în trecut de miliţia financiară. Lucrurile erau justificate atunci fiindcă toate firmele erau de stat. Acum ANAF nu are nici o treabă cu banii din casa unei firme private. Nu te pot sancţiona fiindcă bănuiesc că nu ai eliberat bon fiscal. Trebuie să dovedească acest lucru.
Ce zice ANAF-ul?
„Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comercianţii mici şi îi sufocă cu amenzi pentru câteva sute de lei încasate fără emiterea unui bon fiscal, în loc să se ducă în controale la marii evazionişti. E greu de înţeles de ce se perpetuează cu asiduitate această idee, în condiţiile în care ANAF a informat, nu o dată, presa şi opinia publică că, în 2014, în primul an de activitate, Direcţia Antifraudă a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizări penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Şi ca valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor”, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANA, răspunzând unei întrebari HotNews.ro.
Noi totuşi credem că este un mare abuz şi se va dovedi în instanţă acest lucru.
Avocat COLTUC MARIUS VICENŢIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Previne incendiile, viața are prioritate! 

ISU Dâmbovița face apel la responsabilitate. Iată ce trebuie...

Ai grijă cu cine și ce vorbești online

Prin promisiuni și oferte false, traficanții îi ademenesc pe...

Polițiștii din nou la școală, printre elevi!

„Săptămâna Școală în Siguranță” este un eveniment organizat de...

 Este nevoie de voluntari pentru BABEL F.A.S.T 2024 

Festivalul Babel își (re)cheamă voluntarii la înrolare. Cei care...