Camere video de rovignetă pe DN72 Ploieşti – Târgovişte – Găeşti

Date:

rovinietaCompania de Drumuri şi Autostrazi extinde sistemul de suporaveghere video. Punctele strategice au fost identificate şi monitorizate, aşa ca şoferilor le va fi tot mai greu sa se strecoare fara rovinieta, oricât de mult s-ar stradui sa scape de paznicul electronic. 252 de milioane de euro a încasat anul trecut Compania de Drumuri din rovini-eta, cu 3 milioane de euro mai mult decât în 2013. Cu aceşti bani s-ar putea repara 270 de kilometri de drum, daca ne raportam la standardul de cost din 2010. Şi de pe urma celor care nu şi-au platit rovinieta, Ministerul Transporturilor a facut bani anul trecut. 220.000 de amenzi au fost date şoferilor care nu şi-au platit taxa, cu aproape 17% mai mulţi ca în 2013. Pe hârtie, valoarea încasarilor sare de 20 de milioane de euro, însa aproape 60% sunt contestate în instanţa. Ca sa-i convinga pe şoferi sa-şi cumpere rovinieta când pleaca la drum, Compania de Drumuri instaleaza noi camere de supraveghere pe şosele. 15 au fost puse deja în funcţiune, pe lânga cele 50 care deja sunt montate. Un nou punct de control al rovinietei a fost instalat şi pe DN1. În total, pe cel mai aglomerat drum al ţarii vor fi de acum încolo şase astfel de sisteme de control prin camere de supraveghere. Cel mai cunoscut este cel de la Româneşti. 1Este şi cel mai uşor de ocolit de catre şoferi. Camere noi au fost instalate şi pe DN72, care leaga Ploieştiul de Târgovişte şi Gaeşti. Şefii de la Drumuri spun ca acestea sunt instalate în puncte cheie şi sunt greu de ocolit. Acum, pe şosele sunt 66 de astfel de camere, iar pâna la finalul anului vor mai fi instalate înca 8. Sistemul video de control al rovinietei funcţioneaza destul de simplu. Camerele de supraveghere fotografiaza numarul maşinii, iar imaginile ajung într-un server care verifica daca s-a platit sau nu taxa de drum. Cei care au greşit primesc acasa amenda, în plic. Aceasta este de 250 de lei pentru un autoturism, dar ajunge la 4.000 de lei pentru un TIR.
Cum functionează camerele de rovignetă?
Sistemele fixe, care sunt instalate pe nişte schele metalice deasupra drumurilor, sunt formate din mai multe camere: în jur de 1-2 camere pentru fiecare bandă. Adica pe DN1, unde avem în zona Săftica 2 benzi pe sens, vom avea 8 camere în total, câte 2 pe fiecare bandă. Este nevoie de mai multe camere pentru a identifica sigur numărul plăcuţelor de înmatriculare. Sistemele fixe funcţionează în timp real şi transmit imaginile la centru, unde o aplicaţie specială identifică numărul şi verifică în baza de date dacă acel număr are rovinietă valabilă. Numerele identificate ca neavând rovinietă sunt confirmate de către un operator, se identifică proprietarul acelei maşini şi se trimite amenda în plic, acasă. Amenda este de 250 de lei pentru autoturisme şi poate ajunge la 4.000 de lei pentru vehiculele de mare tonaj.
Cum putem fenta camerele de rovinietă?
Maşinile cu numere straine nu pot fi identificate de catre sistemul CNADNR. @nsa pot fi verificate de catre un agent de poliţie, fizic, daca au bonul primit de la benzinarie sau poşta, cu taxa de drum platita. Numerele extrem de murdare, scrise artizanal sau cu diverse probleme trag un semnal de alarma şi un operator va încerca identificarea vizual. Daca cumva nu aveţi placuţa de înmatriculare pe faţa, scapaţi de rovinieta: majoritatea sistemelor au camere poziţionate doar în faţa maşinilor. Dar înlaturarea placuţei din faţa nu va va scapa de amenda din partea poliţiei.
Unde plătim şi cât costă rovinieta?
Poţi cumpara taxa de drum pentru 7, 30, 90 sau 365 de zile. Costa între 3 şi 28 de Euro. Adica, pentru un an, şoferul unei maşini de pasageri va plati 125 de lei. Taxa de drum se poate achiziţiona de la benzinariile OMV şi Petrom, dar şi Rompetrol sau la orice Poşta. Cel mai avantajos, pentru a evita cozile, este sa va faceţi taxa de drum în ben-zinariile OMV, care au de obicei un ghişeu special dedicat acesteia. Ce facem dacă schimbăm numărul unei maşini cu rovinietă valabilă? Fie că se termină un leasing, fie că trecem de la numere roşii la numere definitive sau pur şi simplu vrem să schimbăm plăcuţele de înmatriculare, trebuie să-i anunţăm pe cei de la CNADNR sau să facem o rovinietă nouă, pentru noul număr. Procedura de schimbare a numărului în baza de date CNADNR este destul de grea şi majoritatea şoferilor preferă să facă o taxă de drum nouă. Pentru a schimba numărul în baza de date a CNADNR trebuie să completaţi o cerere. Dacă cumva aţi cumpărat o rovinietă şi operatorul din benzinărie sau poşta a înscris numărul maşinii greşit, şi v-aţi trezit acasă cu amendă, deşi aveaţi taxa de drum plătită, puteţi scăpa de amendă. Trebuie să faceţi o cerere specială către
CNADNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Previne incendiile, viața are prioritate! 

ISU Dâmbovița face apel la responsabilitate. Iată ce trebuie...

Ai grijă cu cine și ce vorbești online

Prin promisiuni și oferte false, traficanții îi ademenesc pe...

Polițiștii din nou la școală, printre elevi!

„Săptămâna Școală în Siguranță” este un eveniment organizat de...

 Este nevoie de voluntari pentru BABEL F.A.S.T 2024 

Festivalul Babel își (re)cheamă voluntarii la înrolare. Cei care...