După o jumătate de an de muncă. Legumicultorii s-au ales cu pagubă şi supărare

Date:

Ion VladCu numai o lună în urmă, nimic nu prevestea necazurile care aveau să se abată asupra unor oameni, care n-au greşit cu altceva decât punând prea mult suflet, pricepere şi trudă la cultivarea pământului. Vorbim despre micii fermieri din bazinul Lunguleţu-Brezoaiele-Slobozia Moară, renumiţi şi cunoscuţi pe mai toate pieţele mari din Muntenia, pentru cartofii timpurii şi varza de calitate, numai bună de pus toamna la murat. Aşa cum fac de când sau pomenit, lunguleţenii şi venicii lor au semănat cartofii încă din martie, cel mai târziu la începutul lui aprilie şi i-au îngrijit cum s-au priceput mai bine. Au fost ploi multe şi bune, dar numai până la un punct. Ion Vlad, primarul în care lunguleţenii şi-au pus de patru ori încrederea până acum, ne-a spus că numai în comuna pe care o administrează s-au însămânţat cam 3.000 de hectare cu cartofi. Fiind o primăvară capricioasă, cu precipitaţii dese şi însemnate cantitativ, întreţinerea culturilor de cartofi a presupus costuri ridicate, cam 12.00014.000 lei pe hectar, mai mult decât într-un an obişnuit. Oamenii erau cel puţin mulţumiţi că toate semnele arătau spre o recoltă bogată…
Din nenorocire n-a fost aşa, dimpotrivă. După ce au cheltuit o mulţime de bai şi atâta muncă, mulţi sunt cei care se aleg acum doar cu pagubă şi supărare. Cartofii nerecoltaţi din solul îmbibat cu apă ori din soiuri mai sensibile s-au stricat, au început să putrezească în pământ. Oamenii spun că n-au mai pomenit aşa ceva şi unii chiar au renunţat să mai scoată cartofii nerecoltaţi până la 25 iunie.
L-am întrebat pe primar din ce motive nu s-a recoltat mai devreme şi răspunsul a venit prompt şi sumplu: „N-a fost desfacere, cartofii n-au avut mare căutare pe piaţă suprasaturată cu importuri ieftine, dar de slabă calitate. Nici preţurile n-au mai fost ca anul trecut, când plecau zilnic 20-30 de TIR-uri spre Polonia ori alte destinaţii din vest. în aceste zile pieţele de gros din Lunguleţu, Brezoaiele şi Slobozia Moară sunt pline cu remorci şi căruţe încărcate, dar preţurile sunt des-curajante 20 – cel mult 35 de bani pe kilogram, adică de şapte-opt ori mai puţin comparativ cu preţurile la tarabă.
Revenind la cartofii care s-au stricat şi nu mai pot fi recoltaţi, primarul Ion Vlad încearcă să îşi ajute pe cât posibil oamenii. A bătut la mai multe uşi şi s-a aflat şi la conducerea judeţului de cazul de la Lunguleţu. Deja au fost depuse unele măsuri, vor fi făcute cât de curând constatări riguroase, de către specialişti, pentru a se şti apoi cu exactitate ce anume s-ar putea propune mai departe, la nivel central, pentru a se mai îndulci puţin amarul atâtor oameni. Oameni care nu ştiu să facă altceva mai bine decât să muncească…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Previne incendiile, viața are prioritate! 

ISU Dâmbovița face apel la responsabilitate. Iată ce trebuie...

Ai grijă cu cine și ce vorbești online

Prin promisiuni și oferte false, traficanții îi ademenesc pe...

Polițiștii din nou la școală, printre elevi!

„Săptămâna Școală în Siguranță” este un eveniment organizat de...

 Este nevoie de voluntari pentru BABEL F.A.S.T 2024 

Festivalul Babel își (re)cheamă voluntarii la înrolare. Cei care...