Startul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 amânat cu cinci zile! Calendarul înscrierilor pentru fiecare regiune a țării

Date:

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoanele fizice va începe cu cinci zile mai târziu decât anunțase AFM,  vineri, 27 septembrie, cu regiunea Nord-Vest. Anul acesta, fiecărei regiuni i-a fost alocată câte o zi pentru înscrieri, și nu trei zile, cum a fost anul trecut. Aceasta deoarece fondurile oricum s-au epuizat în primele minute, iar autoritățile au decis că nu mai este cazul să prelungească inutil perioada de înscrieri.

Calendarul înscrierilor pentru fiecare regiune a țării:

  • 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş)
  • 30 septembrie: Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu)
  • 1 octombrie: Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui);
  • 2 octombrie: Regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea);
  • 3 octombrie: Regiunea Sud Muntenia (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași);
  • 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
  • 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea);
  • 8 octombrie: Regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).

Prin acest program, românii care vor să devină prosumatori vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, cu 10.000 de lei mai mult față de edițiile anterioare iar  cu acești bani vor trebui să-și monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice. 

Înscrierea în program se va face online, pe principiul „primul venit, primul servit”, până la epuizarea fondurilor, deci este absolut obligatorie pregătirea din timp a documentelor necesare, astfel încât să le poată  încărca în aplicație la momentul înscrierii. 

Conform ghidului de finanțare realizat de Administrația Fondului pentru Mediu, documentele care trebuie încărcate în aplicație sunt următoarele:

  • actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea*; 
  • copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.

În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar sau deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren; nu vor fi admise extrasele de carte funciară cu mențiunea „neutilizabile în circuitul civil”. 

Extrasele de carte funciară pot fi obţinute de solicitant şi în format electronic;

Documentele emise în format electronic vor fi încărcate de solicitanți în aplicația informatică în același format în care au fost eliberate de autoritățile sau instituțiile emitente.

Nu se vor admite documentele reprezentând scan sau printscreen după documentul emis în format electronic.

Solicitanții înscriși au apoi  la dispoziție 90 de zile pentru a-și alege un instalator. 

Potențialii beneficiari care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pe acoperiș au la dispoziție 30.000 de lei de la Fondul pentru Mediu și trebuie să vină cu o finanțare proprie de cel puțin 10%, adică minim 3000 de lei. 

Cheltuieli eligibile în cadrul programului din acest an sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW; cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile; cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW; cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor și instalațiilor ; TVA aferentă cheltuielilor eligibile. 

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după aprobarea finanţării de către AFM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Importanța Cadastrului și Intabulării în Protejarea Dreptului de Proprietate

Cadastrul și intabularea sunt procese esențiale pentru orice proprietar...

Controale intense ale poliției pe drumurile din  Dâmbovița

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au...

Spirit de echipă și lecții de siguranță în cadrul concursului „Prietenii pompierilor”

Baza sportivă din Aninoasa, județul Dâmbovița, a fost gazda...