În perioada premergătoare „Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi Combaterii Risipei Alimentare”, marcată în fiecare an 16 octombrie , DSP Damboviţa derulează o campanie de informare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii. Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, iar cu această ocazie sre atrage atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranţei şi a risipei alimentare.
Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere iar a sigurarea securităţii alimentare a populaţiei, este obligaţia fiecărui stat.
Scopul campaniei este acela de de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare la noi înţară.
În România, statistica indică 5 mil. t de deşeuri alimentare anual, reprezentând între o treime şi jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an, adică cca 250 kg /locuitor, faţă de 179 kg /locuitor, media europeană, în timp ce aproximativ 25% din populaţia ţării (4,74 mil. de persoane) trăiesc la limita sărăciei şi întâmpină dificultăţi înprocurarea hranei zilnice.
În cadrul campaniei, DSP Dâmboviţa va desfăşura activităţi de informare-edu-care-comunicare în unităţi de învăţământ; de distribuire de materiale informative în unităţi comerciale; instruirea asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari.
Campanie pentru prevenirea risipei de alimente
Date: