A devenit obligatorie completarea FORMULARULUI DIGITAL pentru INTRAREA în ROMÂNIA

Date:

Persoanelor care se prezintă în punctul de frontieră fără să fi completat formularul digital, li se permite intrarea în țară, dar au obligația legală să completeze acest plf în termen de 24 de ore.
Începând de luni, 20 decembrie, toate persoanele
care intră în țară au obligația de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în țară, prin aplicația plf.gov.ro. Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei, potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră și Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Formularul digital de intrare în România va putea fi completat exclusiv electronic, prin aplicația plf.gov.ro dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale. Aplicația a devenit operațională începând de duminică, 19 decembrie, astfel încât cei care au intrat în țară din data de 20 decembrie să aibă timpul necesar să completeze formularul.
El a spus că în prezent STS realizează ultimele testări de securitate și de performanță, iar începând de duminică de pe orice telefon, tabletă sau calculator, cu conexiune la internet, va putea fi accesată această aplicație.
Aplicația PLF este conectată la bazele de date ale statului român
Formularul cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în țară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinație și, dacă este cazul, datele minorilor care o însoțesc.
Datele trebuie să fie completate corect deoarece aplicația este conectată cu bazele de date ale statului și va semnala orice greșeală.
Formularul digital este simplu de utilizat de toate persoanele și are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliției de Frontieră, cu aplicația Coronaforms care realizează managementul persoanelor infectate și cu evidența persoanelor.
„Practic, înainte de a sosi în țară, înainte cu câteva ore sau cu câteva minute, se accesează aplicația și se introduce o adresă de e-mail, mai departe accesăm adresa de e-mail, deschidem mesajul și intrăm în link-ul de accesare. Se completează similar cu aplicația de certificate digitale și va putea fi folosită foarte ușor de orice persoană.
Introducem toate câmpurile obligatorii, iar, ulterior, salvăm documentul, odată salvat acesta nu mai poate fi editat. Dacă dorim să actualizăm datele, va trebui să completăm un nou formular”, a explicat purtătorul de cuvânt al STS.
La controlul de frontieră va fi următoarea procedură: în momentul în care persoana se prezintă în punctul de trecere, polițistul de frontieră efectuează formalitățile de control prin verificarea automată a pașaportului sau a cărții de identitate pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condițiile de intrare în țară.
De asemenea, polițistul de frontieră va verifica autenticitatea și valabilitatea certificatului verde. După citirea automată a acestor date, în aplicația Poliției de Frontieră, în intervalul de câteva secunde, polițistul primește confirmarea existenței sau inexistenței formularului digital de intrare în România. În funcție de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcția de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun.
Formularul nu trebuie tipărit, ci este citit automat prin intermediul dispozitivelor aflate la dispoziția Poliției de Frontieră din România iar verificarea existenței sau inexistenței plf nu va afecta timpul de așteptare la frontieră, având în vedere că este citit automat de dispozitivele din dotarea polițiștilor de frontieră.
Ce se întâmplă dacă e nevoie de carantină
Referitor la situațiile care apar în momentul controlului de frontieră, dacă persoana a completat plf și nu se impune carantina, aceasta trece prin punctul de frontieră fără alte măsuri. Dacă persoana a completat plf și se impune carantina, în funcție de zona sau țara din care vine, Direcția de Sănătate Publică dispune măsura carantinării. Măsura se comunică județului în care se duce la îndeplinire măsura caran-tinării, iar locația se va verifica de către structurile de ordine publică.
Dacă persoana nu a completat formularul și se impune carantina, în funcție de zona sau țara în care vine, DSP dispune măsura carantinării, iar persoana are obligația legală de a completa în termen de maxim 24 de ore de la data trecerii prin frontieră, în caz contrar, DSP, conform legii, dispune sancționarea
contravențională.
În situația în care se constată că persoana care s-a prezentat în punctul de frontieră nu a completat formularul digital, i se permite intrarea în țară, dar are obligația legală să completeze acest plf în termen de 24 de ore.
Nerespectarea acestei obligații de a completa formularul digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei. În oricare din aceste situații, pe sensul de intrare în România, la control participă și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică în vederea efectuării triajului epidemiologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Utilaje industriale second-hand vs. echipamente noi din China – Ce alegi în 2025?

Într-o perioadă marcată de automatizare accelerată, deficit de forță...

Ce este ‘black mass’ și cum funcționează o linie de reciclare a bateriilor?

Creșterea accelerată a cererii pentru vehicule electrice și echipamente...

Șoferi depistați sub influența alcoolului în județul Dâmbovița

Polițiștii  au oprit un autoturism condus de un tânăr...