
Vineri, 15 octombrie, proba scrisă de la examenul de ocupare a funcțiilor de directori, în Dâmbovița, Centrul special pentru desfășurarea probei scrise din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori / directori adjuncţi, este la LICEUL „VOIEVODUL MIRCEA” TÂRGOVIȘTE. În Dâmbovița sunt 256 de candidați pentru 149 de posturi de director și 68 de posturi de director adjunct.
Ce trebuie să știi despre proba scrisă de la examenul de ocupare a funcțiilor de directori
a) Proba scrisă – rezolvarea de către candidați, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional:
- capacități cognitive;
- competențe de management și leadership.
Fiecare item corect rezolvat se notează cu două puncte. Nota se obține prin împărțirea la 10 a sumei punctajelor obținute. Nu se admit diferențe de notare între membrii comisiei de evaluare a probei scrise.
Evaluarea testului standardizat se face în prezența candidatului și a observatorilor. Notele obținute la proba scrisă se pot contesta în termen de 48 de ore de la afișarea rezultatelor.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație asigură elaborarea testelor standardizate, în colaborare cu experți în domeniul științelor educației, selectați în baza unei proceduri proprii și numiți prin ordin al ministrului educației. Colectivul de elaborare a testelor standardizate și toate persoanele care au dreptul de a opera cu acestea, semnează acord de confidențialitate privind conținutul testelor. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație este responsabil și de transmiterea testelor standardizate către centrele speciale, în condiții de securitate informatică. - Proba de interviu
- Interviul cu durata de 60 de minute pentru fiecare candidat, în cadrul căruia se evaluează:
- competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ pentru care candidează. abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează; competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului.
- Strategia de dezvoltare a unității de învățământ va conține maximum 5 pagini și va fi pusă la dispoziția membrilor comisiei de evaluare a probei de interviu la prezentarea candidatului pentru susținerea probei.
- Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere întregi de la 1 la 10 de către fiecare membru al comisiei, punctajul final fiind media aritmetică a punctajelor acordate de către cei cinci membri ai comisiei de evaluare.
- Punctajele se înregistrează în borderoul de notare conform anexei nr. 2 la prezenta metodologie. Nu se admit diferențe mai mari de trei puncte între oricare doi evaluatori. În cazul diferențelor mai mari de trei puncte, președintele comisiei are obligația să medieze divergențele de punctaj între evaluatori. În urma medierii, evaluatorii pot acorda alte punctaje decât cele inițiale și se întocmește un nou borderou de punctaj, în care evaluatorii își motivează, în scris, punctajul acordat.
- Ce notă trebuie să iei pentru a putea deveni director de școală
- Este declarat „admis” la proba scrisă candidatul care a obținut cel puțin nota 7. Pot participa la proba de interviu doar candidații declarați admiși la proba scrisă.
- Este declarat „admis” la proba de interviu candidatul care a obținut cel puțin 7 puncte.
- În conformitate cu borderourile de notare și situația centralizatoare cuprinzând toți candidații și toate punctajele obținute de aceștia, comisia de organizare a concursului calculează nota finală conform formulei de la art.13 alin (3) și realizează ierarhia candidaților.
- Este declarat „reușit” candidatul care a obținut nota cea mai mare dintre candidații care optează pentru aceeași funcție.
- În cazul obținerii de note egale de către candidații pentru aceeași funcție, se aplică, în ordine, următoarele criterii de departajare:
- a) Punctajul la proba de interviu. Este declarat „reușit” candidatul care are punctajul cel mai mare la proba interviu.
- b) Unitatea de învățământ la care este titular. Este declarat „reușit” candidatul care este titularul unității pentru care candidează.
- c) Gradul didactic. Este declarat „reușit” candidatul care are gradul didactic cel mai înalt.