Psihologia politica şi apărarea sociala (LXXXV) (urmare din nr. 7664, luni 11 februarie)

Date:

de Gustave Le Bon_
în Buletinul oficial al Primăriei Oraşului Paris, din 2 aprilie 1908, se poate citi raportul unui consilier ce constata cu amărăciune că, pentru serviciile municipale pe care le presta, Primăria era obligată să plătească Companiei, ce-i furniza cărbunele necesar staţiilor producătoare de apă potabilă, o sumă ce creştea anual cu 600.000 de franci, consecinţă a noilor legi ce reglementau câştigul muncitorilor.
Dar municipalitatea nu are dreptul să se plângă deoarece şi ea recurge la promisiuni exagerat de rupte de realitate, ca şi politicienii. Un ziar cu profil financiar, Le Globe, demonstra, în ultimul său număr din 19 august, că măsurile pretins umanitare adoptate de consiliul municipal al Parisului i-au costat pe acţionarii diferitelor companii pariziene de tramvaie mai mult de 75 de milioane de franci. Aceste companii au văzut cum ajunge la zero capitalul lor, mergând pe pierdere, nemaiputând să dea dividende acţionarilor. Socialiştii vor spune că este cu atât mai bine pentru populaţie. Dar vor descoperi că este cu atât mai rău când, confruntată cu greva inevitabilă a viitorilor acţionari, municipalitatea va fi obligată să plătească din buzunarul ei serviciile către populaţie. Din acel moment, toţi contribuabilii, inclusiv socialiştii, vor trebui să suporte pierderile. Doar din acel moment socialiştii vor reuşi şi ei să înţeleagă cum acţionează legile economiei. Nimic nu va fi de folos dacă ne vom limita a încrimina doar pe socialişti, deoarece promisiunile electorale exagerate, umanitarismul prost înţeles şi frica de ziua de mâine au devenit reperele după care se orientează toţi politicienii. Aceste flageluri sociale şi politice fac frecvent ravagii la popoarele ce nu sunt capabile de stabilitate mentală, permanent ameninţate de decadenţa moravurilor politice.
***
Acum, este destul de uşor să ne dăm seama de ce Parlamentul nu mai este popular printre oameni. Toată această atitudine de respingere a parlamentarilor de către oamenii de rând este din cauza iluziilor pe care aceştia şi le-au făcut după ce au crezut că promisiunile electorale exagerate pot deveni realitate. Dezamăgirea a fost cruntă. Tentativele politicienilor de a realiza practic imposibilele promisiuni au dat peste cap comerţul, industria şi finanţele. Clase întregi de cetăţeni au fost persecutate deoarece se dorea ca pe spinarea lor să fie realizate promisiunile electorale exagerate. A urmat dezamăgirea tuturor, însoţită de pierderea încrederii în puterea Statului de a rezolva orice problemă socială.
Acum, să analizăm dezvoltarea atitudinii antiparlamentare în rândul diferiteloir straturi sociale.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Servicii SEO Profesionale în 2024: Evoluții și Tendințe Comparativ cu Anii Precedenți

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) rămâne o componentă...

Care sunt cele mai comune probleme care apar la un Range Rover Velar?

Alegerea tipului de mașină pe care să îl achiziționezi...

Etapa județeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă

S-a desfășurat în municipiul Moreni etapa județeană a Concursurilor...