Preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu a ţinut să lămurească cum stau lucrurile privind procedura de majorare a capitalului social de la Compania de Apă Târgovişte

Date:

ADRIAN TUTUIANUSe tot vorbeşte de câteva săptămâni despre majorarea capitalului social la Compania de Apă Târgovişte. Preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu a ţinut să lămurească cum stau lucrurile privind procedura de majorare a capitalului social de la Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa, dar şi de ce este necesară această majorare : „În primul rând majorarea de capital social pe care o propunem la Compania de Apă Târgovişte se face cu capital public, deci unităţile administrativ teritoriale, membre ale ADI Apă, care au proiecte cu finanţare sau pot avea proiecte pe POS 2 Mediu vor participa la această majorare de capital. Capitalul râmâne 100%, capital public. Primăria Târgovişte are astăzi un capital, să zicem 20 miliarde lei, ea rămâne cu aceiaşi parte de capital, deci cu aceiaşi avere. Nu ia nimeni ceva primăriei Târgovişte. Din contră cei care subscriu acţiuni, subscriu acţiuni cu o primă de acţiune, adică valoarea nominală a acţiunii e un leu iar prima de acţiune poate fi 5 lei şi ceilalţi dau 6 lei pe acţiune, tocmai ca să protejăm investiţia iniţială a primăriei Târgovişte. Dacă primăria doreşte să-şi menţină majoritatea în capitalul social, are dreptul să-şi facă o subscriere mai mare. Majorarea de capital este necesară pentru:
– avem nevoie de cofinanţare la proiectele cu finanţare europeană care sunt în curs şi proiectele ce urmează, adică cele 144 de milioane de euro pe POS 2 Mediu, care începe în martie 2017.
– există corecţii financiare de 250 miliarde lei care sunt suspendate iar un administrator responsabil ia în calcul şi faptul că societatea poate fi pusă şi în situaţia de a restitui aceşti bani… corecţiile sunt aplicate pentru achiziţii publice făcute înainte de 2012
– avem lucrările suplimentare care sunt în curs de execuţie şi trebuiesc plătite din banii Companiei
– avem de pregătit şi de continuat lucrări cu cofinanţare prin CNI
Prin CNI se lucrează la conducta de aducţiune Gâlma-Răteiu-Fieni. În bugetul CJD, anul acesta, am prins 10 miliarde de lei, dar şi CL Fieni trebuie să plătească suma de 15 miliarde de lei. Avem probleme majore în sensul că, pe traseu, sunt cetăţeni care refuză să ne lase să trecem cu conductele. Un astfel de caz avem la Buciumeni, unde am blocat lucrările. Dacă nu aş fi făcut schimbarea din luna decembrie, Compania de Apă Târgovişte ar fi fost astăzi, în faliment”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.
Preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu a ţinut să spună că în ultima perioadă Compania de Apă a devenit ţinta unui atac permanent care în unele situaţii nu se prezintă realitatea. Şeful Judeţului a mai spus că poluarea râului Ialomiţa a devenit excesivă în ultima poerioadă şi a ajuns să pună în pericol sănătatea oamenilor, amintind totodată că acest subiect trebuia rezolvat de dinainte de 1990 şi nu lăsat să se agraveze: ” Lăsaţi Compania de Apă în pace. Este singurul operator regional care se califică pentru bani europeni. Este inconştienţă din partea unora, atacul acesta permanent, pentru că el nu este receptat doar aici printre noi la Târgovişte, este receptat BRT dar şi de alţii. Nu înseamnă să nu spunem când sunt nereguli dar nu aşa după ureche. Legat de poluare, cred că sunt suficiente dovezi că poluarea există de ani de zile, că acum s-a ajuns la un nivel care pune în pericol starea de sănătate a populaţiei, că nu are nicio legătură cu actuala administraţieşi că sunt lucrări care ar fi trebuit făcute dinainte de 1990. Avem surse deschise de aprovizionarecu apă, Barajul Pucioasa şi Lacul Paltinu care alimentează zona de la Moreni şi de aceea cred eu că este esenţial ca din cele 144 de milioane de euro să ducem undeva pentru îmbunătăţirea sistemului de asigurare de apă potabilă de calitate. Şi ultima informaţie, am dus toate documentele necesare, am avut discuţii şi săptămâna trecută şi zilele trecute la Ministerul Mediului, legat de proiectul de hotărâre de Guvern pe care l-am propus împreună cu domnul prefect. Am dat ultimele clarificări şi am speranţa ca săptămânile acestea în şedinţa de Guvern să obţinem această finanţare şi apoi să derulăm printr-o procedură accelerată, aşa cum ne permite legea, lucrările de proiectare şi execuţie. Sper eu ca în patru luni de zile de la data obţinerii finanţării să avem o soluţie finală pentru locuitorii din Pucioasa cu apă curată de foarte bună calitate…”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa. În vederea urgentării rezolvării problemei aprovizionării cu apă a oraşului Pucioasa şi comunelor Brăneşti, Doiceşti, Vulcana-Pandele şi Vulcana-Băi, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi prefectul judeţului, Ioan Marinescu, au luat decizia promovării unui proiect de hotărâre de Guvern prin care să se finanţeze, cu suma de 3 milioane lei, construcţia unei conducte de aproximativ 3 km, între localitatea Berevoeşti şi oraşul Pucioasa, prin care să se aprovizioneze cu apă potabilă unităţile administrativ-teritoriale menţionate, ocolindu-se în acest fel sursa iniţială contaminată (lacul de acumulare Pucioasa).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Urs semnalat în satul Colibași, comuna Iedera, cetățenii au primit alertă RO-Alert

Urs semnalat în satul Colibași, comuna Iedera.Miercuri seară, în...

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii din zootehnie

 Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează...

Bacalaureat 2025, sesiunea vară-toamnă!  Primul examen are loc pe 4 august

Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului...

Noua versiune a aplicației InfoCons, instrumentul esențial pentru consumatori

Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a lansat o nouă versiune a...