Statul islamic al djihadiştilor, o ameninţare pentru economia europeană

Date:

tunAsia Mică, după sfârşitul Primului Război Mondial, a fost un permanent butoi cu pulbere, mereu pe punctul de a exploda. Marea vină pentru această situaţie, care s-a perpetuat din prima jumătate a secolului al Xx-lea, aparţine în exclusivitate englezilor, a căror politică externă, în zona respectivă, a fost să menţină o permanentă stare de ranchiună între triburile arabe, pe de o parte, iar pe de altă parte între ceea ce mai rămăsese din Imperiul Otoman şi nou createle state arabe. De asemenea, adevărul este că, mai ales după al Doilea Război Mondial, statele arabe create după mintea egoistă a diplomaţiei engleze au încercat, realizând ce potenţial economic pot avea, să elimine definitiv prezenţa europeană şi nord-americană din Peninsula Arabă. Această stare de antipatie faţă de europeni, ulterior, după multe secole, şi faţă de Statele Unite, nedeclarată oficial niciodată, îşi are originea chiar în evenimentele militare şi politice ale secolului al XI-lea european, când s-a declanşat seria cruciadelor. Deşi au trecut secole de atunci, antipatia arabilor faţă de tot ceea ce este european a rămas vie şi în prezent. Într-un fel, arabii irakieni au fost mulţumiţi că americanii i-au scăpat de Saddam Husein. Nu au mai fost mulţumiţi din momentul în care începuse să se configureze o altă realitate politică, care nu le-a mai convenit deloc: americanii intenţionau să transforme Irakul într-un fel de bază solidă a politicii lor economice şi militare, în Asia Mică. Cei mai fundamentalişti dintre arabi, nemulţumiţi de existenţa reală a unor elemente ce favorizau pe europeni şi pe nord-americani, au declanşat o acţiune militară în urma căreia au creat Statul Islamic, nerecunoscut deocamdată de nimeni, nefigurând pe nicio hartă oficială, deşi el există de câteva luni bune. în prima fază, baza, putem spune chiar geografică, a djihadiştilor este Irakul, urmând ca după controlul definitiv al acestui stat, nou creatul Stat Islamic să incorporeze cu forţa în componenţa sa state arabe precum Iordania, Liban şi Siria, statul evreiesc urmând să fie definitiv desfiinţat. în prima etapă, Statul Islamic a reuşit să cucerească şi să controleze aproape trei sferturi din teritoriul Irakului. Toate au mers bine până în clipa în care formeţele djihadiste s-au izbit de kurzii din nordul Irakului. Aceştia, având o experienţă foarte tristă cu arabii, experienţă la care şi-a adus foarte mult contribuţia tot diplomaţia engleză, după terminarea Primului Război Mondial, s-au opus din răsputeri înaintării forţelor militare ale Statului Islamic. Forţele de ordine militare kurde, susţinute de către aviaţia americană, au lansat la sfârştitul săptămânii trecute o puternică ofensivă pentru a recuceri cel mai mare şi cel mai important baraj hidroenergetic din Irak: barajul din Mosul.
Peşmergaşi (luptători kurzi), susţinuţi de aviaţia americană, cu chiu cu vai, au reuşit să preia controlul doar asupra laturii estice a barajului. în urma ofensivei, au fost ucişi foarte mulţi militari ai noului stat creat, Statul Islamic. Beneficiind în continuare de sprijinul aviaţiei americane, kurzii au înaintat metru cu metru, cu scopul de a deţine controlul total asupra barajului. Barajul din Mosul, situat pe fluviul Tigru, la 50 de km nord de oraşul Mosul, furnizează apă potabilă şi energie electrică pentru majoritatea locuitorilor din respectiva regiune, fiind indispensabil şi pentru irigarea terenurilor din provincia Ninive. în anul 2007, ambasadorul american Ryan Crocker a avertizat pe irakieni asupra pericolului pe care îl poate reprezenta distrugerea barajului din Mosul. Americanii au demonstrat că aruncarea în aer a barajului ar provoca un val de apă de 20 de metri înălţime care ar mătura pur şi simplu oraşul Mosul, provocând în felul acesta pierderi umane şi materiale irecuperabile. Statul Islamic a reuşit să controleze cea mai mare parte a barajelor din Irak pe care le foloseşte şi în scopuri strategice, intenţionând, la nevoie, să le arunce în aer pentru a mătura din calea sa forţele armate irakiene şi americane, în cazul unei puternice ofensive. Pentru a demonstra că nu au de gând să glumească, neinteresându-i prea mult vieţile umane, conducătorii Statului Islamic au distrus câteva baraje, inundând importante sectoare din împrejurimile localităţii Faluja, aflată la este de Bagdad.
în ceea ce priveşte intenţiile conducătorilor Statului Islamic, aceştia au declarat oficial la sfârşitul lunii iulie că au de gând să creeze un puternic califat arab, bazat pe adevăratele învăţături ale Coranului. Pretenţiile conducătorilor Statului Islamic sunt foarte mari: vor să creeze, în prima fază un stat care să includă Irakul, Libanul, Siria. în final, conducătorii Statului Islamic intenţionează să transforme întreaga Peninsulă Arabă într-un singur stat, cu o singură conducere, care, sub aspect administrativ, va însemna reînvierea vechilor structuri medevale din perioada califatului arab, sub aspect social, juridic, cultural, religios şi politic. Forţele militare kurde nu au niciun interes să-i lase pe djihadişti să cucerească şi să controleze, în prima fază, teritoriul irakian, deoarece conducătorii militari ai Statului Islamic au declarat foarte clar că vor elimina din lumea arabă toate populaţiile care sunt de altă religie decât cea musulmană. Dacă se va realiza, prin absurd, visul conducătorilor Statului Islamic, chiar dacă acest lucru va însemna, în timp, chiar un secol, în mod sigur generaţiile viitoare vor asista la reînvierea idealului şi scopului revendicativ islamic de a cuceri Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cardurile de alimente sunt  încărcate zilele acestea cu o nouă tranșă de 250 de lei

 Cardurile de alimente (tichete sociale) sunt  încărcate cu o...

Zilele județului Dâmbovița: Concerte, artificii și emoție în Parcul Chindia

Zilele județului Dâmbovița au încheiat cu succes cea de-a...

Incendiu, la o  hală din Răcovița

Un incendiu a izbucnit în jurul orei 00:02 la...