Ziua Universală a Iei, eveniment deosebit la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița 

1 0

Pentru că în fiecare an, pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Universală a Iei, sau „cămașa cu altiță”, așa cum mai este denumită, astăzi, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița a organizat un eveniment special dedicat acestui element de tezaur național.

Esența IEI constă în arta meșteșugului manual, transmis din generație în generație, iar celebrarea acesteia are multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească, întrucât coincide cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și cu „Drăgaica” sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald.

Așadar,alături de dr. Adriana Ion,  cei prezenți au aflat despre universul iei tradiționale românești. 

De asemenea, în cadrul activităților au avut loc și: o expoziție de ii ale Cristinei Ilie și Lilianei Iotu, un atelier de cusut, în compania meșterului popular Mariana Necula și realizare de cununi de sânziene alături de Larisa Bădoiu.

Evenimentul s-a bucurat de prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședintelui Luciana Cristea,  prefect Claudia Gilia, primarul Municipiului Târgoviște –  Cristian Stan,  viceprimar Monica Ilie, precum și de prezența numeroșilor reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. 

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

La Poiana, primăria  continuă proiectul de amenajare a trotuarelor și rigolelor

Primăria Poiana s-a confruntat cu serioase probleme, datorate în mare măsură creșterii foarte mari  a prețurilor pentru materialele de construcție. Au fost afectate proiectele aflate în derulare, între care și acela  de amenajare și betonare a rigolelor și trotuarelor din   zona de centru a comunei. După ce  investiția a stagnat […]