Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

Date:

S- a celebrat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO alături de specialiști din domeniul educației, al culturii și al muzeologiei prin  „Conferința  Națională de Educație Muzeală”, aflată la cea de-a șasea ediție. 

O dezbatere pe această temă este mai mult decât binevenită nu doar pentru specialiști, ci și pentru public și mai ales pentru formarea tinerelor generații prin facilitarea accesului la cultură și printr-o mai bună înțelegere a conținutului relevat prin intermediul activităților culturale.

Studiile realizate de cercetătorii în domeniu ne arată mai multe tipuri de bariere care afectează consumul cultural în ultimii ani, iar dintre acestea, barierele de înțelegere reprezintă un factor în creștere după perioada pandemiei. Prin proiectele de educare specială a copiilor și tinerilor, ei pot fi sprijiniți să integreze practicile culturale în viața lor și să le păstreze și ca adulți. 

Au fost felicitați toți directorii și specialiștii din instituțiile culturale pentru proiectele derulate în beneficiul tinerei generații, pentru că doar așa reușim să integrăm repere culturale în educația copiilor. De asemenea, proiectele destinate adulților au, în contextul consumului încă redus de produse culturale, un rol esențial în deschiderea instituțiilor către public, dar și a publicului către acestea.

Nu putem elimina barierele de înțelegere și de percepție în ceea ce privește consumul cultural – fără să punem în valoare bogatul patrimoniu de care dispune țara noastră, atât prin investiții în patrimoniul construit, cât și prin valorificarea oportunităților României ca membru UNESCO.  

De asemenea, continuăm prin Institutul Național al Patrimoniului, demersurile pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” (2018) și a „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia” (2023). În plus, în ianuarie 2024 ne propunem să includem dosarul „Foste închisori comuniste din România” în Lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Dosarul cuprinde 5 foste penitenciare, monumente istorice, reprezentative pentru fenomenul represiunii comuniste din România. Ele răspund cerințelor UNESCO privind autenticitatea și integritatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Reprezentanții Comisiei Europene au verificat proiectele Regio implementate în  județul Dâmbovița 

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a organizat vizitarea...

O mașină a fost mistuită de flăcări 

Incendiu la un autoturism în localitatea Voinești, Garda de...

A ajuns cu mașina în șanț, o clipă de neatenție putea costa viața 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

Marșul Tricolorului de „1 Decembrie – Ziua Națională a României”, la Răcari 

Orașul Răcari păstrează tradiția și a organizat manifestări dedicate...