Prin implicarea Filialei Dâmbovița a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați, luni, 15 iulie, a fost marcată a XX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, eveniment cu tradiție, desfășurat anul acesta sub sloganul „Era smart accounting. Contabilitate de la A la AI!”.
O temă generoasă, care a adus în discuție rolul inteligenței artificiale și transformarea semnificativă pe care o aduce în domeniul contabilității, profesioniștii contabili având un rol crucial în integrarea și utilizarea eficientă a acestei tehnologii. ”Adaptarea la noile competențe și abilități, combinată cu o înțelegere profundă a tehnologiei AI, va permite profesioniștilor contabili să ofere valoare adăugată organizațiilor lor. Smart accounting reprezintă viitorul, unde analiza avansată a datelor și algoritmii de învățare automată devin esențiali în furnizarea de perspective financiare detaliate și precise”- au punctat organizatorii.
Amfitrion a fost președintele Consiliului Filialei CECCAR Dâmbovița, Mihaela Raluca Mircea, iar printre invitații veniți să onoreze munca acestor specialiști ai cifrelor, fără aportul cărora economia ar intra rapid în moarte clinică, i-am remarcat pe Claudia Gilia, prefectul Județului, Monica Ilie, viceprimar Târgoviște, Valentin Calcan, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, Dan Popa, secretarul general al Județului, Marius Lixandru, inspector șef ITM Dâmbovița. Au mai fost alături de sărbătoriții zilei șefi de instituții deconcentrate cu care CECCAR Dâmbovița are colaborări și parteneriate de succes.
Evenimentul festiv a fost deschis cu intonarea Imnului de Stat al României, după care președintele Mihaela Raluca Mircea a dat citire mesajului Consiliului superior al CECCAR:
Ziua Națională a Contabilului Român este o sărbătoare a recunoașterii și a aprecierii pentru contribuțiile semnificative pe care le aduceți la dezvoltarea economică a României. În urmă cu 103 ani, la 13 iulie 1921, prin Decret regal, profesia contabilă a fost reglementată în România. La acel moment a fost înființat CECCAR, singura autoritate competentă care organizează şi monitorizează activitatea experţilor contabili şi contabililor autorizaţi, precum şi a societăţilor de contabilitate şi expertiză contabilă.
Sărbătorim astăzi profesionalismul și integritatea membrilor CECCAR, care își desfășoară activitatea cu competență și etică. Voi sunteți gardienii integrității financiare, asigurând transparența, precizia și conformitatea informațiilor financiar-contabile cu reglementările naționale și internaționale. Munca voastră este esențială pentru buna gestionare financiară, oferind informații indispensabile pentru deciziile care susțin creșterea sustenabilă a afacerilor și securitatea economică națională.
Tema evenimentului de anul acesta, Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI, aduce din nou în atenție rolul important al digitalizării pentru toate părțile implicate: specialiștii în IT, care asigură dezvoltarea și implementarea tehnologiilor de ultimă generație, profesioniștii contabili și mediul de afaceri care trebuie să adopte aceste tehnologii și să le utilizeze pentru dezvoltarea și eficientizarea activității, și instituțiile și autoritățile statului la nivelul cărora trebuie să se creeze sisteme complexe de analiză, utilizând tehnologiile smart, pentru a eficientiza colaborarea cu contribuabilii și pentru a crește eficiența combaterii evaziunii fiscale. Modernizarea sistemelor de raportare și analiză este o realitate, iar această realitate trasează obiectivele pe termen mediu și lung și trebuie să asigure un raport win-win între contribuabil și stat. În toate aceste situații, integrarea inteligenței artificiale ar trebui să fie percepută ca o necesitate.
Smart accounting reprezintă viitorul, unde analiza avansată a datelor și algoritmii de învățare automată devin esențiali în furnizarea de perspective financiare detaliate și precise.
Noua eră a contabilității inteligente aduce provocări, dar și oportunități extraordinare. Este esențial să ne adaptăm și să fim pregătiți pentru aceste schimbări.
Vă dorim o Zi Națională a Contabilului Român plină de satisfacții și realizări și vă îndemnăm să continuați să practicați profesia cu pasiune și integritate!”
Claudia Gilia, prefect de Dâmbovița:
Contabilul este un „magician” al cifrelor. Un contabil bun poate face diferența dintre succesul sau eșecul firmei.
Astăzi, le spunem „La mulți ani” de Ziua Națională a Contabilului Român!
Cu ocazia celei de-a XX-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, țin să transmit sincere felicitări tuturor profesioniștilor din domeniul contabil din județul Dâmbovița.
Sunt onorată să particip la acest eveniment cu tradiție, organizat de CECCAR Dâmbovița, sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!”.
Profesia de contabil are un rol esențial în economia modernă, asigurând transparența și corectitudinea fluxurilor financiare. Contabilii sunt cei care se află în prima linie a informației financiare, contribuind la buna funcționare a companiilor, instituțiilor și a statului român, în ansamblu.
Tema evenimentului din acest an: „Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI”, este extrem de relevantă în contextul actual al digitalizării. Inteligența artificială și soluțiile inteligente pot revoluționa domeniul contabil, sporind eficiența, precizia și valoarea adăugată a serviciilor oferite.
Deși inteligența artificială (AI) și automatizarea aduc schimbări semnificative în diverse domenii, inclusiv în contabilitate, rolul contabilului rămâne esențial și în era digitală.
Nicio mașinărie nu va putea interpreta datele și nu va putea convinge un manager să o ia pe un drum sau altul. Contabilii pot identifica tendințe, anomalii și riscuri pe care AI s-ar putea să le rateze.
Contabilii rămân responsabili cu judecata și etica profesională, pe când inteligența artificială poate fi „oarbă” la anumite aspect etice.
AI nu poate construi și menține relații de încredere cu clienții. Contabilii sunt cei care oferă consultanță personalizată, sprijin și asistență clienților lor, ajutându-i să își înțeleagă situația financiară și să ia decizii informate.
Astfel, deși AI are un potențial semnificativ de a transforma domeniul contabilității, rolul contabilului nu va fi diminuat. Contabilii cu abilități analitice puternice, cunoștințe financiare solide și abilități interpersonale excelente vor continua să joace un rol esențial în era digitală. Este clar că AI poate ușura munca managerilor și a contabililor, dar nu îi va putea înlocui.
Sunt convinsă că profesioniștii din domeniul contabil din România vor fi capabili să se adapteze rapid la noile realități și să beneficieze la maximum de avantajele oferite de tehnologie.
Le urez mult succes în activitatea lor și le mulțumesc pentru profesionalismul, dedicarea și contribuția esențială la dezvoltarea economiei românești!
Dan Popa, secretarul general al județului:
Contabilitatea este o componentă esențială a oricărei afaceri! Recunoaștem cu toții că fără dumneavoastră, economia ar fi într-o mare încurcătură, iar bilanțurile, facturile și impozitele ar rămâne un mare mister pentru mulți dintre noi.
Dar dacă la final cifrele sunt pe plus, este totul ok. În județul Dâmbovița, evoluția economică n-ar fi fost imposibilă tară contribuția dumneavostra mai mult decât importantă, profesionalismul contabililor dâmbovițeni contribuind direct la dezvoltarea județului. De asemenea, la nivel național. România înaintează datorită eforturilor membrilor Corpului Expcrților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Prin adaptare la noile reglementări și tehnologii, faceți față cu succes la schimbările majore care nu sunt întotdeauna ușoare și clar, nu sunt pentru oricine. Dumneavoastră sunteți însă cei care vă asigurați ca totul merge așa cum trebuie. De la micile afaceri de familie până la marile corporații, reprezentați coloana vertebrală care menține echilibrul și stabilitatea economică. Consiliul Județean Dâmbovița vă susține și vă apreciază eforturile, fiind un partener pe care vă puteți baza.
Monica Ilie, viceprimar Târgoviște:
Vă transmit toate gândurile bune și aprecierea executivului Primăriei Târgoviște, și încep prin a vă mulțumi, pentru că, fără dumneavoastră, cred că n-am reuși să ținem balanța corectă într-o lume plină de neprevăzut, de foarte multe lucruri care se află într-o continuă dinamică. Respectăm ceea ce faceți pentru mediul public și mediul de afaceri. Municipiul Târgoviște este pe primul loc la atragerea de fonduri europene iar lucrul acesta se datorează și experților cu care lucrăm, contabililor, tuturor acelora care pun în practică, în mod corect, tot ceea ce ne propunem să facem pentru Municipiul Târgoviște. Meseria dumneavoastră , pe cât de veche, este pe atât de actuală!
Valentin Calcan, președinte Camera de Comerț și Industrie Dâmbovița:
„Vă văd pe toți că sunteți bine, și asta înseamnă că „materia primă” cu care lucrați o duce bine! Și mă refer la clienții noștri, ai Camerei de Comerț, pentru că suntem într-un cerc în care cu toții trebuie să ieșim bine. Câteva cuvinte despre AI, am o veste proastă și una bună… Toată lumea se întreabă ce este cu AI-ul ăsta… Vestea proastă este că AI-ul ne va lua locul. Eu cred că AI va ajunge să facă contabilitate. Avem nevoie astăzi de cel mai bun expert contabil, avem nevoie de cel mai bun auditor. Am și o veste bună: cam cât timp mai este nevoie să ne ia locul? Cam 20, 30 de ani maximum! Am și eu o experiență și vă garantez că în următorii 20-25 de ani clasa politică nu se va schimba atât de evident și vom avea zi de zi modificări legislative pe fiscalitate, astfel încât nici măcar AI nu va fi capabil să le înțeleagă!”
Evenimentul a culminat cu prezentări și un dialog de ținută asupra conceptului Smart accounting- Contabilitate de la A la AI este tema ediției de anul acesta Dat fiind caracterul festiv al evenimentului, și momentul premierii profesioniștilor contabili care au obținut rezultate remarcabile în anul anterior, festivitate care s-a constituit în Topul local al membrilor CECCAR.