Published On: mie, sept. 18th, 2019

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului

nichiduta.ro

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici şi practici privind siguranţa pacienţilor în toate Statele Membre OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră pentru îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în lume. „În ultimii 2 ani am făcut paşi importanţi pentru creşterea siguranţei pacientului în unităţile sanitare. Împreună cu profesionişti recunoscuţi din domeniu am elaborat ghiduri şi protocoale medicale care reprezintă baza practică şi suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi şi îmbunătăţirea sistematică a prognosticului pacienţilor trataţi în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie şi ghidul privind siguranţa pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităţilor sanitare implică elaborarea şi revizuirea procedurilor şi protocoalelor medicale operaţionale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creşterea calităţii serviciilor medicale şi, implicit, la creşterea siguranţei pacientului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii demarează, prin direcţiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă” .
Obiectivele campaniei sunt:
o informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;
o conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
o informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.
Campania cuprinde recomandări pentru pacienţi în vederea administrării unui tratament corect al pacientului, precum şi informaţii esenţiale pentru profesionişti în vederea prescrierii unui tratament corect şi pentru comunicarea cu acestia.
Utilizarea eronată a medicaţiei afectează milioane de pacienţi în întreaga lume, iar costurile financiare şi economice cauzate de neglijarea siguranţei pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienţilor pe parcursul tratamentului este esenţială în serviciile de asistenţă primară şi ambulatorie.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro