Ziua Internaționala a luptei împotriva cancerului de sân

Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân este marcată în fiecare an la data 1 octombrie.
Maladia poate fi descoperită și învinsă, printr-un control medical făcut la timp. În România, mai puțin de 10 la sută din noile cazuri sunt diagnosticate în fază incipientă.
La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, conform Globocan. S e
situează pe locul 5 ca și cauză de deces prin cancer în populația mondială, în rândul femeilor (15%). La nivel mondial, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân.
Conform datelor statistice la nivel european, în țările UE cancerul de sân înregistrează peste 522.500 cazuri noi, mult peste cancerul de colon (peste 228.0000 cazuri noi) și cancerul de plămân (peste 158.100 cazuri noi).
Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology), se estimează că o femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieții. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Dar nu toți nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor. Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. Pentru femeile mai tinere, sub vârsta de 50 de ani este mai indicată ecografia mamară.
Opt din 10 noduli la sân nu sunt canceroși, dar numai medicul poate decide despre ce tip de nodul este vorba. Statisticile arată că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viața lor, un nodul mamar. Potrivit Institutului Oncologic București, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.
Stadiul în care se află un cancer este exprimat, de obicei folosind o scală de la 0 la IV, stadiul 0 fiind cel în care cancerele nu sunt invazive, care rămân în localizarea inițială. Stadiul IV înseamnă o diseminare macroscop-ică, adesea decelabilă și clinic prin apariția de tumori (metastatice) în alte țesuturi și organe decât țesutul mamar. Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supraviețuire la 5 ani de 95%. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta un cancer de sân metastatic. Din momentul diagnosticării acestuia, perioada medie de supraviețuire a acestor paciente este în medie, de 18-30 luni, notează https://can-ceruldesan.ro.
În România, Ziua luptei împotriva cancerului de sân a fost marcată pentru prima dată în anul 2014, după ce, la 30 septembrie același an, Senatul și-a asumat o Declarație, prin care ziua de 1 octombrie era recunoscută ca Zi națională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.
Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului. La ședința Plenului Senatului au participat, în calitate de invitate, Mihaela Geoană – președintele Fundației Renașterea, Cristiana Copos – vicepreședinte al Fundației și Andreea Esca – ambasadorul Fundației.
Potrivit Declarației, citită în Plen de senatorul Doina Silistru și publicată pe site-ul www.senat.ro, România se clasa, la acel moment, pe locul al zecelea în rândul țărilor europene care se confruntă cu această boală. La nivelul României, statisticile arătau o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011.
„Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (…) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenție. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire”, se susține în documentul amintit.
Conform aceleiași Declarații, spitalele județene din România dețin echipamentele necesare pentru efectuarea investigațiilor medicale anuale și, de asemenea, centrele private de sănătate sunt dotate cu aparatură performantă ce poate veni în completarea analizelor necesare în vederea unui diagnostic precis. O mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată. Senatorul Doina Silistru, care a citit textul Declarației în ședința Plenului, a subliniat necesitatea ca statul român să intervină activ prin demararea unui program de conștientizare și de screening național pentru cancerul de sân.
La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea zilei de 1 octombrie ca Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Actul normativ, inițiat de un grup de parlamentari PSD, PNL și UDMR, încurajează cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit și alte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare privind prevenția cancerului de sân. În aceeași zi, Plenul Senatului a adoptat și propunerea legislativă privind declararea zilei de 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului.
Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân, la 13 octombrie 2015, în calitate de for decizional în acest caz. La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân, iar Legea 273/2015 privind declararea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie

2015.
Potrivit prezentei legi, autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi Zilei luptei împotriva cancerului de sân, iar unitățile sanitare pot efectua gratuit screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de sân și pot îndruma pacientele către servicii medicale specializate. Totodată, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.
Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară, la această dată, acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenție și prin efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea. Din 2001, Fundația Renașterea a inclus și România pe lista celor care produc acest tip de eveniment. Pentru a reaminti femeilor că prin control medical anual, cancerul poate fi învins, evenimentul de iluminare în roz a unor clădiri reprezentative se organizează în peste 70 de țări din toată lumea, conform site-ului https://fundatiarenasterea.ro/.
În București, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001 și 2018), Muzeul „George Enescu” (2002), Teatrul Național (2003), clădirea CEC (2004) și Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Național de Artă (2006), Cercul Militar Național (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din București (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justiție (2011), Banca Națională a României (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul Național al Țăranului Român (2014), Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (2015), Muzeul Național de Artă al României – Palatul Regal (2016), complexul de clădiri Globalworth Tower și Sky Tower (2017), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Colțea (2020). De asemenea, din 2016, și Palatul Cotroceni a fost iluminat anual, la 1 octombrie, în roz.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul privind implementarea sistemului de facturare electronică RO e-Factura

Societățile comerciale care emit facturi electronice către alte companii (B2B) și care optează pentru transmiterea acestora prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura sunt obligate să se înregistreze în Registrul operatorilor care utilizează acest sistem, denumit Registrul RO e-Factura.Potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru implementarea sistemului național privind […]