Ziua Internaţionala a Cărţilor pentru copii: „Dragi părinţi, haideţi sa îi determinam pe copiii noştri sa citească în fiecare zi!”

„- Şi curajul meu, cu el cum rămâne? se îngrijoră Leul
– Sunt sigur că eşti foarte curajos deja, răspunse Oz. Tot ce trebuie e să ai încredere în tine însuţi. Nu există fiinţă vie care să nu se teamă când e în prim ejdie. Adevăratul curaj e să înfrunţi primejdia când te temi (…)”
Vrăjitorul din Oz- de L.Frank Baum
Din 1967, pe 2 aprilie, ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, se organizează Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, cu intenţia de a promova literatura pentru copii şi de a stimula dorinţa de lectură a celor mai mici cititori. La nivel internaţional, în fiecare an, Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este patronată de o ţară membră a „International Board on Books for Young People”. Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile. În 2019, Lituania este sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii. „Cărţile ne ajută să încetinim” este sloganul evenimentului din 2019, ales de autorul şi ilustratorul lituanian Kestutis Kasparavicius.
Scriitorul transmite şi un mesaj cuprinzător: „Auzim tot mai des că trăim într-o eră a excesului de informaţie şi a agitaţiei. Dar, odată ce iei în mână o carte, totul se schimbă. Se pare că asta ne ajută să încetinim ritmul, cărţile au această calitate. (…) Universul unei cărţi este fără margini, împleteşte realitatea cu imaginaţia şi fantezia…”.
„Să fie cărţi interesante pentru cititori şi cititori interesanţi pentru cărţi!’ -este urarea autorului din acest an, conform site-ului oficial al IBBY.
Deputatul PSD Dâmboviţa, conf. univ.dr. Claudia Gilia organizează la nivelul localităţilor dâmboviţene acţiuni prin care încurajează lectura în rândul tinerilor şi sprijină comunităţile care au înţeles că dezvoltarea locală este posibilă doar prin implicare şi educaţie.
Prin implicarea directă a deputatului Claudia Gilia, la începutul acestui an a fost deschis şi primul Club „Prietenii cărţilor” în comuna Bilciureşti, proiect ce va fi implementat în fiecare localitate din judeţul Dâmboviţa.
Nu este un secret că unul din cinci români nu a citit niciodată o carte, iar numărul cărţilor vândute în ţara noastră este în scădere. Numărul tinerilor care sunt analfabeţi funcţionali este unul alarmant. În acest context, deputatul Claudia Gilia a iniţiat în anul 2018, o campanile la Şcoala din comuna dâmboviţeană Corneşti, „Dăruind o carte, investim în viitorul copiilor”. Prin această campanie şi-a propus să-i încurajez pe copii să descopere farmecul lecturii, al poveştilor care îi poartă pe tărâmul imaginaţiei.
„Cititul încă de la vârste fragede nu poate să fie decât un beneficiu pentru dezvoltarea ulterioară a personalităţii copiilor noştri.
Dragi părinţi, haideţi să îi determinăm pe copiii noştri să citească în fiecare zi!”, acesta a fost mesajul deputatului PSD, Claudia Gilia cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii.
Descoperirea universului unic al fiecărei cărţi, identificarea cititorului cu un personaj sau găsirea unui personaj model, dezvoltarea sentimentelor şi a personalităţii cititorului, dar înainte de toate descoperirea lecturii ca pe o mare plăcere sunt obiectivele autorilor de cărţi pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Programul Back to University a ajuns şi la Universitatea "Valahia" Târgovişte

Universitatea „Valahia” Târgovişte, prin Facultatea de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare, a fost gazda unei manifestări în cadrul programului Back to University derulat de Comisia Europeană în universităţile din ţările membre ale Uniunii Europene. Programul îşi propune o serie de întâlniri între repezentanţi ai Comisiei Europene şi studenţii din ţările […]