Ziua internaţională a animaţiei

Ziua internaţională a animaţiei se sărbătoreşte, anual, în data de 28 octombrie, din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Film Animat, membră a UNESCO.Ziua internaţională a animaţiei a fost marcată, în premieră, în 2002, pentru ca în ultimii ani să fie aniversată în peste 50 de ţări din toată lumea. Printre evenimentele programate cu acest prilej se numără proiecţii de film animat şi demonstraţii legate de tehnica realizării unui film animat. Acest al doilea aspect este cu atât mai interesant cu cât filmul animat nu presupune lucrul doar cu desene sau picturi, ci şi cu marionete, figurine de lut sau din hârtie.La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ”Pauvre Pierrot”, a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud.Asociaţia Internaţională de Film Animat a fost înfiinţată în 1960, în Franţa. Printre fondatori se numără Norman McLaren, laureat, în 1952, al Oscarului pentru documentarul ”Neighbors” şi, în 1969, al Premiului BAFTA pentru animaţia ”Pas de deux”. În prezent, asociaţia cuprinde membri din peste 30 de ţări. Printre activităţile sale se numără organizarea de festivaluri de animaţie în Ottawa, Hiroshima şi Zagreb, precum şi decernarea Premiilor Annie.
Primii paşi în arta animaţiei cinematografice au fost făcuţi de americanul J. Stuart Blackton şi de francezul Emile Cohl, în primul deceniu al secolului XX. Fantasmagoria, produsă de Cohl în anul 1908 este considerat de istoricii cinematografului primul desen animat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgul de Sfântul Dumitru de la Fieni

Tradiţia se păstrează cu sfinţenie de sute de ani în oraşul Fieni. Ca în fiecare an, în perioada 25-27 octombrie 2019, de Sf. Dumitru, oraşul Fieni îmbracă haine de sărbătoare. În cartierul Costeşti din oraşul Fieni , este în plină desfăşurare tradiţionalul Târg de Sfântul Dumitru, cel mai important târg […]