ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII 2019

0 0

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii, cea mai importantă organizaţie europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezităţii. Cu ocazia ZEIO, comunităţile din sănătate, cele ale pacienţilor şi cele politice îşi adună forţele pentru a creşte gradul de informare şi conştientizare în ceea ce priveşte obezitatea şi multe alte afecţiuni asupra cărora aceasta are impact.
ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfăşoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.
Tema pentru 2019 este Împreună Împotriva Obezităţii, iar sloganul este Să acţionăm pentru un viitor mai sănătos! Scopul campaniei este creşterea numărului de persoane informate în privinţa riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supragreu-tatea, a nutriţiei dezechilibrate, precum şi a gradului de informare a profesioniştilor din sănătate asupra problematicii obezităţii şi metodelor de management al pacienţilor cu obezitate.
Mai multe rapoarte ştiinţifice au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. În unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%.
Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezităţii în 2014 în rândul populaţiei cu vârsta de 18 ani şi peste s-au înregistrat în România (9,4%) şi Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia şi Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulţii din Malta (26,0%), şi aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%) şi Estonia (20,4%).
Urmărind evoluţia prevalenţei obezităţii la adulţi la noi în ţară înperioa da 1975-2016, se observă o tendinţă anuală de creştere a acesteia, de la 8,3% în 1975 la 22,5% în 2016.
Pentru celebrarea Zilei Europeane Împotriva Obezităţii (ZEIO), Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dâmboviţa, în colaborare cu Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Târgovişte, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa şi Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana” Târgovişte,au organizat ieri, în Piaţa Tricolorului, un Stand de sănătate, unde a fost măsurată TA şi glicemia, iar voluntarii au distribuit materiale informative despre obezitate şi riscurile acesteia.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ÎNCĂ UN PUNCT ŞI VOR SCRIE ISTORIE Chindia Târgovişte - Metaloglobus Bucureşti 2-1 (1-1)

Stadion: „Eugen Popescu” (Târgovişte -Dâmboviţa); Spectatori: 6000 Au marcat: D. Florea (min. 32), V. Alexandru (min. 82 – pen) – Cl. Herea (min. 41) Chindia: Aioani – Martac, Bg. Şandru, Leca, D. Dumitraşcu – Raţă (Cr. Neguţ 53′), Liv. Mihai (cpt.) (C. Dinu 70′), D. Novac, A. Mihaiu – Neicuţescu, […]