Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o iniţiativă europeană de sănătate publică desfaşurată în scopul sensibilizării profesioniştilor, a publicului şi a factorilor decidenţi cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi la numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente.
Deoarece RAM continuă să reprezinte o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi poate contribui la menţinerea eficienţei antimicrobienelor pentru generaţiile viitoare.
În România, campania ZEIA 2019 are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creşterii rezistenţei la antimicrobiene” şi se adresează pacienţilor, precum şi profesioniştilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.
Scopul campaniei este de a reitera importanţa creşterii prudenţei în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică. Obiectivele principale ale campaniei sunt:
Creşterea gradului de conştientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor;
Angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte utilizarea prudentă a antibioticelor şi fenomenul RAM;
Menţinerea problematicii rezistenţei antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenţilor din instituţiile specifice din România şi implicarea acestora ca multiplicatori şi ambasadori ai mesajelor ECDC (asociate RAM).
Mesajele cheie lansate de ZEIA 2019 sunt îndreptate către profesioniştii din sănătate, către pacienţi şi ţintesc prescrierea corectă, precum şi utilizarea prudentă a antibioticelor.
Mesaje cheie pentru profesionişti:
RAM compromite eficienţa antibioticelor acum şi în viitor;
Contracararea RAM impune încurajarea utilizării limitate de antibiotice, la pacienţii fără alte soluţii terapeutice;
Evitaţi profilaxia inutilă cu antibiotice;
Documentaţi indicaţia tratamentului cu antibiotice, alegerea medicamentului, doza, calea de administrare şi durata tratamentului în fişa pacientului.
Mesajele cheie către pacienţi:
Antibioticele pot fi prescrise numai de catre medic;
Antibioticele nu sunt analgezice şi un vindecă orice boală;
Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă, nu poate ajuta!
Deoarece rezistenţa la antimicro-biene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii,conştientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice (numai pe reţetă), devine esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei defavorabile RAM în ţara noastră.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

AEP decontează cheltuielile candidaţilor care au obţinut cel puţin un scor de 3%

Mulţi candidaţi au intrat în cursa pentru preşedinţie, chiar conştienţi că nu au avut şanse reale să prindă măcar turul doi. E vorba despre capital de imagine, despre strategia unor partide de a manipula turul doi dar şi de „proiectele’ unora de a face bani. Asta pentru că, în alegerile […]