Ziua Educației, zi liberă pentru profesori și elevi

5 octombrie 2021, zi libera pentru elevi și profesori. Elevii și preșcolarii nu fac cursuri marți, 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației. Pentru cadrele didactice aceasta este zi liberă, cuprinsă în contractul colectiv de muncă. Ziua mondială a educației este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie, începând cu anul 1994. A fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învățământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.
Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, Education International, a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional la nivel mondial, astfel fiind recunoscută această zi la nivel internațional. De asemenea, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hambam pentru a recompensa meritele profesorilor. În țara noastră, Ziua Educației este marcată distinct de Ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 și a fost introdusă în structura anului școlar 20132014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversi-tar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Se simplifică procedura de declanșare a mecanismului de alertă în cazurile de dispariție a minorilor

Guvernul a aprobat sâmbătă, 2 octombrie 2021, proiectul de Lege privind căutarea persoanelor dispărute, care îmbunătățește cadrul legal existent, oferind autorităților mijloace și metode eficiente de căutare a persoanelor dispărute.Proiectul vizează, în principal, constituirea de structuri specializate în cadrul Poliției Române pentru căutarea persoanelor dispărute. Stabilește obligația oricărei unități de […]