Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Luciana Cristea, a participat la manifestările organizate de Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviştei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Societatea Scriitorilor Târgovişteni, pentru a marca Ziua Culturii Naţionale. Cu acest prilej, vicepreşedintele Luciana Cristea a transmis următorul mesaj:
„La început de an, aniversăm naşterea poetului naţional Mihai Eminescu şi, în acelaşi timp, Ziua Culturii Naţionale. 15 ianuarie devine astfel, de fiecare dată, un moment festiv şi un bun prilej de reflecţie asupra rolului culturii în societatea noastră. Daţi-mi voie însă, la debut de 2019, să exprim, înainte de toate, câteva gânduri care privesc, mai degrabă, întreaga perspectivă a anului ce abia a început. Putem vorbi despre memoria marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu, despre importanţa culturii pentru progresul unei naţiuni şi nu e loc mai potrivit în acest sens decât cel în care ne aflăm. Dar tot aici, îmi doresc să vorbim despre mai mult, despre ceea ce am numit deja „România educată” ca proiect naţional. „România educată” se referă la educaţie şi informare, dar nu numai. „România educată” priveşte identitatea noastră naţională, culturală şi socială.
Doamnelor şi domnilor, în contextul zilei de astăzi, suntem datori să privim cu atenţie realităţile culturii româneşti, cu oameni, tradiţii şi patrimoniu. Ziua Culturii Naţionale ne oferă ocazia să cinstim creatorii şi să celebrăm cultura în integralitatea expresiilor sale. Bogăţia şi diversitatea manifestărilor noastre culturale reprezintă o sursă inestimabilă pentru dezvoltarea societăţii româneşti, pentru întărirea solidarităţii şi a sentimentului demnităţii naţionale. Am putut să îmi dau seama, încă o dată, de faptul că ţara noastră are bogate rezerve de tradiţii şi meşteşuguri culturale ce o identifică drept un spaţiu al patrimoniului umanităţii. Fie că aparţin majorităţii sau minorităţilor etnice, culturii academice ori tradiţionale, în forme clasice sau dintre cele mai inova-tive, produse de creatori independenţi ori de instituţii publice, expresiile diversităţii noastre culturale sunt o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a colectivităţilor. Într-o societate în continuă mişcare, legătura dintre oameni şi locuri e asigurată, din ce în ce mai mult, de forţa valorilor spirituale comune şi a patrimoniului cultural.
Cred că, o dată cu asumarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră, avem datoria să ne ocupăm de patrimoniu şi mai ales de oamenii care servesc şi reprezintă moştenirea culturală. Nu întâmplător, promovarea identităţii naţionale şi valorificarea patrimoniului cultural se numără chiar printre obiectivele de securitate naţională.
Doamnelor şi domnilor, aniversăm astăzi naşterea „omului deplin al culturii româneşti,” aşa cum a fost considerat Mihai Eminescu. Cultura este cea care face o naţiune nemuritoare. Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm şi onorăm tradiţii şi obiceiuri, citim istoria ţării noastre şi suntem recunoscători înaintaşilor noştri, care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar dincolo de a rememora şi respecta trecutul, avem de construit un viitor. Cu toţii ne dorim, cred, să trăim într-o lume mai bună, mai educată, mai corectă şi mai decentă. Dar pentru a trăi într-o astfel de lume trebuie so creăm zi de zi împreună şi putem face acest lucru prin cultură.”
Manifestarea a fost deschisă de directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Agnes Erich, în prezenţa mai multor oameni de cultură, viceprimarului Municipiului Târgovişte, Monica Ilie, reprezentanţilor Arhiepiscopiei Târgoviştei, precum şi a numeroşilor elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cristian Stan, primarul Municipiului Târgovişte: "Anul acesta, diferenţa o vor face fondurile europene"

Administraţia publică locală târgovişteană are un portofoliu de 51 de proiecte de investiţii, aflate în diferite etape de implementare, a spus într-o conferinţă de presă primarul Cristian Stan. Sursele de finanţare sunt multiple – de la bugetul de stat, alocate prin PNDL, Fondul de Mediu sau CNI, de la bugetul […]