Ziua Culturii Naţionale, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, celebrată la sediul Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu”, din Târgovişte

0 0

Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a participat la evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale, organizate la sediul Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu”, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri.
Totodată, a fost marcată şi împlinirea a 168 de ani de la naşterea marelui poet, Mihai Eminescu, prilej cu care preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a transmis următorul mesaj:
„Pentru mine reprezintă o mare bucurie şi onoare să pot participa la aniversarea Zilei Culturii Naţionale a României în anul Centenarului Marii Uniri. Şi spun acest lucru pentru că un asemenea moment se întâmplă o singură dată în 100 ani şi se întâmplă azi, acum şi aici, unde suntem şi noi.
Acest lucru se întâmplă, în mare parte, şi datorită ideii pe care academicianul Eugen Simion, fost Preşedinte al Academiei Române, a avut-o în urmă cu doar câţiva ani, atunci când a propus ca ziua de 15 ianuarie, ziua marelui poet român Mihai I
Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale. De atunci şi până în prezent am celebrat şapte ediţii, iar cea de astăzi este cea de-a opta ediţie şi probabil că este şi va rămâne şi cea mai apropiată sufletelor noastre de români.
Şi spun că va rămâne în sufletul nostru pentru că, fiind Anul Centenarului Marii Uniri, aşa cum am amintit, astăzi, Ziua Culturii Naţionale a României este ziua în care cultura ne domină sentimentele mai mult ca niciodată. Tot astăzi, opera marelui poet român Mihai Eminescu este mai plină de viaţă, de sentimente şi de emoţie mai mult ca niciodată. Şi, tot astăzi, istoria şi cultura poporului român sunt mai legate mai mult ca niciodată. Pentru toate aceste motive, cred că ne vom bucura cu toţii, indiferent că suntem la Târgovişte, Bucureşti, Alba-lulia, sau oriunde altundeva unde românii trăiesc şi simt româneşte, să retrăim povestea României şi a românilor aşa cum ne-o prezintă astăzi Ziua Culturii Naţionale.
Vreau să mulţumesc tuturor celor s-au implicat în organizarea acestui eveniment, unul dintre primele din anul 2018, care deschid, prin artă, istoria reuşitei, dar şi identitatea unei naţiuni unite şi vă doresc tuturor să trăiţi româneşte Ziua Culturii Naţionale”.
Printre invitaţii la eveniment s-au numărat secretarul judeţului Ivan Vasile Ivanoff, deputatul Claudia Gilia, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, managerul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, lonuţ Lăscaie şi directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, Ovidiu Cârstina. Gazda manifestărilor a fost directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte, Agnes Erick, iar invitată specială a fost cunoscuta jurnalistă Ruxandra Săraru.
În încheiere, a avut loc un moment muzical, în interpretarea Ansamblului Coral al Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte, coordonat de profesorul Elena Dragomir.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgovişte: Au fost aprobate documentaţiile tehnico-economice pentru reabilitarea termică a blocurilor incluse în Pachetul I

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CLM Târgovişte, convocată de primarul Cristian Stan în această dimineaţă, au fost şi nouă proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehni-co-economici şi a documentaţiilor aferente, pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe cuprinse în Pachetul I. Este vorba despre blocurile 5A şi […]