Zilele Babei Dochia vs prognozele meteo

Ş.E.
0 0

baba dochiaLa începutul acestei luni, biserica noastră creştin-ortodoxă a prăznuit-o pe Cuvioasa Muceniţă Evdochia, Dochia, aşa cum i-a ajuns numele până în zilele noastre, graţie legendelor care au străbătut mileniile.
Indiferent de vârstă, poveştile plac, adună seara familia la vorbă, înfierbântă imaginaţia, binedispun, mai ales când poartă în ele un sâmbure de adevăr. Despre Dochia, legendele spun că era o bătrână rea şi capricioasă.
Lăsându-se păcălită de vremea frumoasă şi crezând că primăvara a venit, asta după ce nora ei i-a adus ghiocei, porneşte pe munte cu oile la păscut. Prevăzătoare, însă, Dochia şi-a luat pe ea nouă cojoace, dar pe drum a lepădat unul câte unul, aşa că, ajunsă-n vârf de munte, după nouă zile, cât a durat călătoria, se lasă un ger năprasnic, de să crape pietrele.
Atât Baba Dochia, cât şi oile îngheaţă şi sunt transformate în stane de piatră. Moartea Dochiei, sus, pe munte, în a noua zi a călătoriei sale, este considerată hotar între anotimpul friguros şi cel călduros.
Ciclul de nouă zile, cât durează călătoria Dochiei până în vârf de munte, este numit, în tradiţia populară, Zilele Babei. În această perioadă vremea este capricioasă, schimbătoare, exact cum ne este prezentată Baba Dochia în poveştile ajunse până la noi, zile în care razele calde ale soarelui se întrepătrund cu ploaia, lapoviţa, ninsoarea şi uneori chiar cu gerul şi viscolul.
La noi, ca şi în toată zona balcanică, locuită cândva de traci, există obiceiul ca, între 1 şi 9 martie, fiecare om să-şi aleagă o zi despre care să spună că „asta e Baba mea!” Se crede că aşa cum va fi vremea în ziua respectivă, aşa îi va fi şi norocul în tot anul care urmează.
Vremea caldă, însorită, înseamnă fericire, belşug, împliniri şi multe bucurii. Vremea rece, ploioasă, cu cer înnourat şi precipitaţii diverse, ploaie, ninsoare, lapoviţă, înseamnă necazuri, sărăcie, lacrimi, durere, neîmpliniri. „Baba” se poate alege după data sau ziua de naştere.
Cele mai multe obiceiuri şi superstiţii legate de „Babe” se referă la ziua de 1 martie.
În trecut, ziua Dochiei se respecta, nimeni nu muncea, oamenii nu scoteau vitele la păscut, femeile nu spălau rufe şi nu dereticau prin casă. Mulţi credeau că, respectând-o ca pe o sărbătoare, vor avea recolte bogate, vor fi feriţi de boli şi de necazuri şi vor fi norocoşi.
Într-adevăr, timpuri vechi, timpuri de poveste, când oamenii, în naivitatea lor de-a dreptul înduioşătoare, credeau în puterile unui personaj de legendă, personaj pe care, de altfel, îl detestau şi-l respectau, în acelaşi timp, deoarece erau încredinţati că Baba Dochia avea puteri supranaturale.
Astfel, oamenii credeau că Baba îi poate feri de înec, le poate ajuta animalele să se îngraşe şi le apăra vitele de boală.
De asemenea, Ziua Dochiei mai era respectată şi pentru ca frigul să nu aducă pagube pe câmp şi oamenii să fie ocrotiţi de furtuni, pentru ca ploaia să nu fie zgârcită cu ogoarele sătenilor şi anul să fie unul bogat. Doar că acum s-au dus acele vremuri, credinţa fiind dată uitării şi doar ce spun cei de la meteo contează.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Spaţiul Schengen, motiv de râcă între PDL şi USL

Aderarea României la spaţiul Schengen continuă să fie sursa dezbinării politice între principalele partide: PSD, PNL şi PDL. Totul a luat amploare luna trecută. Astfel, cu ocazia vizitei oficiale în Regatul Ţărilor de Jos, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat sprijinul parlamentarilor olandezi pentru aderarea României la Schengen. Asta […]