Workshop-ul „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar”

La workshop-ul „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar”, s-au reunit reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, specialişti şi decidenţi din sistemul de sănătate. În condiţiile în care, în România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, a fost subliniată importanţa prevenţiei primare şi secundare care determină creşterea speranţei de viaţă. De asemenea, a fost reiterată necesitatea implementării politicilor exitente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedită cauzalitatea directă între apariţia cancerului pulmonar şi fumat.
Plecând de la faptul că formularea unui diagnostic corect şi complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic, începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum şi monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit. Organizarea şi finanţarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic şi tratament al cancerului. Un alt subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost necesitatea abordării multi-disciplinare a cazurilor. Începand din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic şi indicaţie terapeutică. Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidiciplinare (tumor board) care, în funcţie de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată. Anul trecut, în Lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numară şi molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

T.I.S.P.O.L. - O SĂPTĂMÂNĂ DE CONTROALE

Poliţia prin structurile rutiere, a demarat acţiunea SEATBELT, în cadrul căreia poliţiştii desfăşoară activităţi pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate. Săptămâna 1117 martie 2019 este dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt (acţiunile Poliţiilor Rutiere din Europa, vizând purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii […]