Medicii spun că în aceste zile virozele respiratorii fac tot mai multe victime cu forme severe, sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie.
Atât sute de copii dar și adulți se prezintă în fază avansată la spital, sunt foarte multe cazuri cu probleme respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie.
Predomină virusul sinciţial respirator şi rinovirusurile care dau forme severe, copiii și adulții au nevoie să ajungă la spital, să fie puşi la oxigen, să li se administreze tratament.
Plimbările și întâlnirile din aceste zile reprezintă mediul cel mai propice de transmitere de la persoană la alta.
Sfaturile medicilor pentru evitarea îmbolnăvirii.
Evitarea întâlnirilor și locurilor de joacă la interior, portul măştii în spaţiile închise.
Este de evitat întâlnirile unde se adună copii care nu fac parte din aceiași locuință, dat fiind faptul că fiecare copil deja frecventează școala , dacă unul dintre ei dă semne de strănut iar oricât ar fi de sănătos altul şi cu sistem imunitar normal, nu are cum să scape fără să ia o infecţie respiratorie care predomină în acest sezon .
Toate spitalele sunt sufocate iar medicamentele din farmacii au dispărut.
Monitorizați cu atenție evoluția bolii, spun medicii, deoarece poate da semne ca este doar un simplu disconfort de câteva ore și după o zi, două poate avea evoluție bruscă.
De exemplu poate exista un episod de febră, după care dispare. In cursul zilei pacientul , nu are nimic, în schimb, noaptea, cum se culcă, cum începe tusea, tuse din aceea care poate duce până la lipsa respirației.