VIDEO. Biserica de lemn din Onceşti, comuna Voineşti, veche de 200 de ani, reabilitată cu bani europeni

Vizita in judet CJDBiserica de lemn din Onceşti este una din multele minuni isvorâte din credinţa şi patima pentru frumos a tărâmului de pe Valea Dâmboviţa. De mai bine de două veacuri, un astfel de lăcaş de închinare a fost păstrat cu sfinţenie în satul Onceşti, din comuna dâmboviţeană Voineşti. Biserica de lemn din Onceşti, comuna Voineşti, judeţul Dâmboviţa, poartă hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” şi „Sfântul loan”. Datează din anul 1814. Biserica din Onceşti prezintă valori documentare şi artistice demne de păstrat, mai ales într-o zonă unde numărul vechilor biserici de lemn rămase este redus. Se află într-o stare de degradare avansată. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice. Drept urmare autoritaţile locale au făcut toate demersurile necesare şi au reuşit să obţină finanţare europeană pentru reabilitarea bisericuţei din lemn.4,9 milioane de lei atât costă proiectul „Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a Bisericii de lemn din Onceşti, modernizarea şi crearea infrastructurii şi utilităţilor conexe”, banii fiind din surse europene. Edilul comunei Voineşti, Gabriel Sandu ne-a spus că anul viitor, când vor fi finalizate lucrările de reabilitare, Biserica de lemn din Onceşti, comuna Voineşti va împlini 200 de ani de istorie. Deja s-a început derularea proiectului „Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a Bisericii de lemn din Onceşti, modernizarea şi crearea infrastructurii şi utilităţilor conexe” şi are ca scop modernizarea şi crearea utilităţilor conexe acestui obiectiv, monument istoric de categorie A, în scopul transformării comunei Voineşti, într-un obiectiv turistic. Pentru aceasta autorităţile au prins în proiect modernizarea drumului comunal, care face legătura monumentului istoric cu DJ 702 B. Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni. Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu a făcut o vizită de lucru în comuna Voineşti care este un adevărat şantier în lucru. Primul obiectiv vizitat a fost Biserica de lemn din Onceşti. Biserica datează din anul 1814 şi prezintă valori documentare şi artistice demne de păstrat. Cu hramurile „Duminica Tuturor Sfinşilor” şi „Sfântul loan” a fost ridicată cu ajutorul oamenilor din Gemenea la începutul sec XIX, iar în anul 1857 a fost renovată de un nou rând de ctitori. Biserica este importantă prin fragmentele de pictură care încă se mai păstrează, culoarea albastră dovedind folosirea unor vopsele Vizita in judet CJD 01asemănătoare cu „albastrul de Voroneţ”. În această biserică s-au desfăşurat slujbe o sută de ani, până în anul 1916, când s-a terminat construcţia actualei biserici a satului.
Extinderea cu 4 km a reţelei de gaze
Alături de edilul localităţii, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu a verificat şi stadiul lucrărilor de extindere a reţelei de gaze naturale, care se realizează pe drumul de legătură între satele Voineşti şi Gemenea- Brătuleşti. Extinderea reţelei de gaze naturale se face cu bani de la bugetul local şi se doreşte finalizarea până la sfârşitul acestei luni: „Este vorba despre o extindere de gaze naturale pe o lungime de 3,9 kilometri, care face legătura între satul Voineşti şi satul Gemenea- Brătuleşti. Lucrarea a început acum o lună şi jumătate şi sper ca în două săptămâni să dăm drumul la gazele naturale. Investiţia este făcută cu fonduri de la bugetul local şi are o valoare de 520 mii lei”, a declarat Gabriel Sandu, primarul comunei Voineşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pe viitor. Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti. în programul de reconversie a plantaţiilor pomicole

Joi, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a făcut o vizită la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti. Atât preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu, cât şi edilul Gabriel Sandu ne-au mărturist faptul că au reuşit cel mai important lucru, şi anume, să rezolve una dintre problemele grave ale Staţiunii de Cercetare […]