Published On: joi, oct. 17th, 2019

Viaţa are prioritare!

Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi să circule cu o viteză adaptată în permanenţă la condiţiile de drum.
Întotdeauna, circulaţi cu o viteză adaptată condiţiilor concrete din trafic şi, înainte de efectuarea oricărei manevre, asigu-raţi-vă corespunzător. Nu vă angajaţi în depăşiri riscante! Nu bruscaţi comenzile autoturismului!
Înainte de a pleca la drum, efectuaţi o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului. Asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia.
Daţi dovadă de politeţe în trafic! Respectaţi-vă partenerii de drum!
Purtaţi centura de siguranţă! Utilizaţi sistemele de retenţie omologate pentru ocupanţii din autovehicule!
Vă reamintim că, spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare.
Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a IlI-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
în ceea ce priveşte nere-spectarea normei de interdicţie de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).
Un alt aspect de noutate îl constituie sancţionarea unei forme agravante de săvârşire a contravenţiei privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.
Astfel, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a Il-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
Atenţie la manevrele de depăşire ! În contextul unui trafic aglomerat, depăşirile se dovedesc extrem de periculoase. Totodată, vă recomandăm să vă păstraţi calmul, să nu blocaţi interesecţiile şi să nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule.
Nu îngreunaţi traficul şi nu obstrucţionaţi vizibilitatea prin opriri sau staţionări neregulamentare!
Şoferii începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, având în vedere experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pe autostradă, sunt interzise oprirea nejustificată şi circulaţia pe banda de urgenţă!
Nu consumaţi alcool sau substanţe interzise! vor scădea capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
De asemenea, vă reamintim că, în conformitate cu prevederile art.51 din O.U.G nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şoferul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>