Vești bune pentru  primari, Ministerul Dezvoltării asigură continuarea investițiilor finanțate din bani publici

1 0

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiții publice.

”Prin această măsură, asigurăm continuarea investițiilor publice, astfel încât să nu fie irosiți banii publici pe investiții începute și care, altfel, ar putea rămâne neterminate. De asemenea, evităm creșterea ratei șomajului și o lipsă de constructori prin măsura care asigură că firmele de construcții nu vor intra în insolvență”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Actul normativ era necesar în contextul în care se înregistrează creșteri globale de prețuri la materialele de construcții, manoperă, transport, utilaje și la cele din domeniul energetic.

”Decizia de astăzi face parte din pachetul de măsuri economice şi sociale propus de coaliția de guvernare, iar suma totală necesară pentru suplimentare din bugetul de stat, până la sfârșitul anului 2022, este de aproximativ 1,77 miliarde de lei pentru acoperirea ajustărilor contractelor de investiții finanțate din fonduri publice naționale”, a mai spus ministrul dezvoltării.

1.675 de investiții finanțate de MDLPA, inclusiv spitale, școli și drumuri, au fost salvate deja de la sistarea lucrărilor în urma unei măsuri propuse anul trecut de Ministerul Dezvoltării pentru a contracara creșterea, la nivel mondial, a prețurilor materialelor de construcții. Măsura avea în vedere lucrările aflate în execuție, iar actul normativ aprobat astăzi prevede soluții și pentru contractele aflate în procedură de achiziție și cele aflate în derulare, finanțate din fonduri guvernamentale.

Profitul firmelor de construcții nu va fi suplimentat, vor fi acoperite doar costurile crescute, iar soluția rămâne valabilă și pe viitor, când, în urma unor eventuale scăderi de prețuri, se vor putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor.

Contractanții pot depune, în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe de Urgență, solicitări către autoritățile contractante pentru ajustarea valorii contractelor de investiții publice.

Conform actului normativ, ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adițional la contract și se va face la fiecare situație de plată. Formula de ajustare folosește indicele global în construcții ICC, diseminat de către Institutul Național de Statistică, iar data de referință va fi luna anterioară datei limită de depunere a ofertei în baza căreia a fost încheiat contractul de finanțare, dar nu înainte de 1 ianuarie 2019, astfel încât creșterea diferitelor componente din contractele de lucrări publice să fie acoperit financiar.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dragomirești: Proprietarii care nu întrețin rigolele ori încalcă alte prevederi ale legislației la regimul drumurilor riscă amenzi consistente

Primăria Dragomirești nu mai tolerează obiceiurile proaste și ca atare,  reamintește  locuitorilor  comunei că au obligația să întrețină în bună stare șanțurile, rigolele, podețele, trotuarele și căile pietonale. Practic, fiecare proprietar este direct responsabil de curățarea șanțurilor și rigolelor  din dreptul gospodăriilor și terenurilor pe care le dețin. Un alt […]