Vârsta standard de pensionare a medicilor ar urma să fie 67 de ani

0 0

Un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională prevede ca vârsta standard de pensionare a medicilor, „indiferent de sex”, ar urma să fie 67 de ani. Medicii au, în prezent, 3 variante de a ieși la pensie, toate „la cerere”, conform legii: 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru femei și bărbați sau 67 de ani indiferent de sex. Practic, OUG publicată în transparență ar urma să fixeze vârsta standard de pensionare la 67 de ani, însă legea care prevede că medicii se pot pensiona la cerere și la 63 de ani (femei) sau 65 de ani rămâne și ea în vigoare. Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență postat pe site-ul Ministerului Sănătății, art. 391 alineatul (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex.”
Actuala formă a art. 391 a Legii nr. 95/2006 prevede faptul că: Art. 391
(1) Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani,
indiferent de sex. Cererea privind menținerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puțin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
(2) La cerere, medicii se pot pensiona în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, potrivit legislației în vigoare, medicii sunt nevoiți să formuleze cerere în oricare dintre cele două ipoteze, fie că doresc să se pensioneze în condițiile legii de drept comun (la 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați) – ipoteza de la art. 391, alin. (2), fie că doresc să rămână în activitate până la vârsta de 67 de ani – ipoteza de la art. 391, alin. (1).
Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se va afla în dezbatere publică până pe data de 9 septembrie.
Sindicatele din sĭnĭtate, nemul\umite de vârsta de pensionare
Intenția Guvernului de a stabili vârsta standard de pensionare la 67 de ani a stârnit nemulțumirea sindicatelor din sănătate, care se întreabă dacă medicii din specialități foarte grele – precum Terapie Intensivă, Urgență sau Chirurgie – vor fi capabili să muncească până la 67 de ani.
„Este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați”, afirmă reprezentanții Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar.
Reprezentanții Sanitas spun că, în ceea ce îi privește pe medici, „există câteva aspecte care trebuie avute în vedere înainte de a se lua o decizie radicală”.
Cele 3 mari întrebări pe care le pun sindicaliștii:

  • Vor fi medicii care își desfășoară activitatea în specialități foarte grele (ATI, medicină de urgență, chirurgie, psihiatrie, etc.), cu încărcătură fizică și psihică foarte mare, capabili să muncească până la 67 de ani?
  • Vor putea aceștia să facă suficiente gărzi pentru a asigura continuitatea activității medicale până la 67 de ani?
  • Se are în vedere reglementarea unei vârste până la care gărzile să fie obligatorii după care acestea să fie o opțiune personală a medicilor?
    „Așteptările reale ale medicilor sunt ca vârsta lor de pensionare să scadă prin recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, ca vechime în muncă. În opinia noastră, desfășurarea activității peste limita standard de vârstă trebuie să rămână o opțiune personală!”, adaugă reprezentanții Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Bilanț la 6 luni de la operaționalizarea SUMAL 2.0

Noua variantă a sistemului informatic de monitorizare a transportului lemnului, care a fost pusă în funcțiune la 31 ianuarie 2021, descurajează tăierile ilegale de lemn și aduce beneficia multiple pentru întreg sectorul silvic, prin debiroc-ratizarea acestuia și prin automatizarea fluxurilor de date care, în anii trecuți, se realizau manual.În prezent, […]