Va exista un Registru Național al Calificărilor

Date:

S-a pus în consultare publică proiectul pentru aprobarea Registrului Național al Calificărilor (RNC), elaborat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). 

RNC este o bază de date națională ce cuprinde descrierea tuturor calificărilor din România, formată din Registrul Național al Calificărilor Profesionale din România, respectiv Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior. 

Acesta este elaborat, actualizat și gestionat de ANC, și servește ca instrument unitar de referință în domeniul formării profesionale. Acesta asigură atât accesul corect pe piața națională și europeană a muncii, cât și armonizarea sistemului de educație și formare profesională cu piața muncii.  

RNC are următoarele caracteristici: 

–  asigură o abordare unitară a sistemului național de calificări; 

–  cuprinde descrierea tuturor calificărilor din România ce se pot obține prin sistemul național de educație și formare profesională, prin cursuri de calificare și de educație și formare profesională cu adresabilitate directă către piața muncii;

– asigură compatibilitatea cu Cadrul European al Calificărilor (CEC), prin corelarea transparentă a nivelurilor naționale de calificare cu cele stabilite la nivel european; 

– sprijină mobilitatea pe piața europeană prin recunoașterea calificărilor, diplomelor și certificatelor eliberate în sistemul de educație și formare profesională și corelarea competențelor cu cele conținute în standardele europene (ESCO) și internaționale (ISCO).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

BACALAUREAT 2024: Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe

Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe. Candidații...

Cardurile de alimente vor fi alimentate cu o nouă sumă de 250 de lei

Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu o nouă tranșă...