Utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic: Firmele contraveniente vor fi iertate de amendă la prima abatere

0 0

Referitor la introducerea şi utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic firmele vor fi iertate de amendă la prima abatere, aceste contravenţii fiind incluse în sfera de aplicare a Legii prevenirii.
Termenul de graţie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2018, timp în care nu s-au aplicat sancţiunile prevăzute de lege pentru nedotarea operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii cu aparate de marcat cu jurnal electronic, a expirat la 1 septembrie. În consecinţă, operatorii economici care au obligaţia de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic riscă sancţiuni drastice pentru nerespectarea obligaţiei, fără ca vinovăţia să fie directă şi exclusivă a acestora. Ori prin Legea prevenirii se urmăreşte atât creşterea conformării voluntare a operatorilor economici cu privire la rigorile legale, cât şi creşterea gradului de încredere a operatorilor economici în organele de control, impunându-se asigurarea unei abordări de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare imediată la prima abatere a operatorului economic”. Crmare a introducerii acestei măsuri, A.N.A.F. va putea constata, de la caz la caz, următoarele situaţii în care se află comercianul şi pot proceda în consecinţă astfel: este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situaţie în care organul de control nu aplică sancţiuni; este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat şi instalat, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen de instalare foarte scurt; nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate corespunzătoare activităţii acestuia, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen scurt de dotare; nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate şi a făcut comandă la distribuitorul autorizat, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen de dotare şi fiscalizare scurt; nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic şi nu există pe piaţă aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activităţii sale, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte în planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile)
Pentru agenţii economici din categoria contribuabililor mici, termenul de conformare este 1 noiembrie 2018.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rata inflaţiei a crescut la 5,1% în august

După două luni de stagnare şi regresul din iulie, rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1%, faţă de 4,6% în iulie, avansul preţurilor la alimente fiind de 4,1%, de 6,7% la produse nealimentare şi de 2,6% la servicii, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. În acest an, […]