Potrivit unui studiu realizat la nivel național, cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, realizat de Salvaţi Copiii România, Regiunea Sud Muntenia, care include judeţul Dâmboviţa, are cel mai mare procent al copiilor cu părinţi plecaţi din totalul populaţiei de copii, respectiv 20.3%. Este vorba despre 107.150 de copii, ceea ce înseamnă că unul din cinci minori din regiune are părinții în altă țară. În Dâmbovița se află în atenţia autorităţilor locale peste 17% dintre copiii cu părinţii plecaţi peste hotare, fiind al doilea judeţ din regiune în ceea ce priveşte acest număr.
Pentru a putea evalua prioritățile copiilor ai căror părinţi muncesc peste hotare incluşi în programele Salvaţi Copiii, acestora li s-a cerut să evalueze patru categorii de nevoi/arii de interes (educație și formare profesională, relațiile cu cei din jur, activități și stare generală de bine), fiecare arie de interes fiind explorată prin intermediul a mai multe întrebări.
Cei mai mulți dintre copiii rămași în țară, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, apreciază că nevoia de sănătate este prima prioritate pentru ei, urmată de sentimentul de siguranță şi de acoperirea nevoilor materiale de bază, arată rezultatele anchetei.
Concluzia a fost clară: copiii care nu-și au părinții alături, zi de zi, pentru că aceștia sunt nevoiți să muncească în alte țări, simt o responsabilitate crescută și se tem să nu fie puși în situații în care să le fie afectate siguranța și sănătatea. Dincolo de sprijinul socio-economic, ei au nevoie de integrare educațională, de sprijin emoțional și de siguranța că nu sunt singuri, chiar dacă părinții lor nu sunt acasă.