Uniunea Europeană vrea să scape de Fondul Monetar

Date:

fondul monetarŢinând cont de dezastrul economic pe care l-a provocat în Argentina, ducând statul sud-american la un pas de faliment naţional, prin condiţiile impuse, în penultimul deceniu al secolului trecut, nevrând să repete această experienţă nedorită, Uniunea Europeană are de gând să se debaraseze de FMI. Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat la Berlin că este de dorit ca Uniunea Europeană să renunţe la serviciile Băncii Centrale Europene şi ale FMI-ului. Ea a declarat, cotidianului german „Stuttgarter Zeitung” fără să ezite că faimoasa troică economică, din care face parte UE, BCE şi FMI, trebuie desfiiţată deoarece mai mult blochează dezvoltarea economică a Europei decât s-o stimuleze. Lucru care nu ar fi de mirare, ţinând cont de faptul că în spatele FMI se află guvernul Statelor Unite care speră să obţină subordonarea economică a Uniunii pe care o vede ca un periculos concurent economic. Chiar dacă europeanul de rând nu are cu adevărat acces la ceea ce se petrece în culisele financiare, atât ale Uniunii, cât şi ale Statelor Unite, în ciuda declaraţiilor publice prin care se exprimă dorinţa amabilă de cooperare în toate planurile, de la cel politic, social, comercial, până la cel militar şi cultural, trebuie Ţinând cont de dezastrul economic pe care l-a provocat în Argentina, ducând statul sud-american la un pas de faliment naţional, prin condiţiile impuse, în penultimul deceniu al secolului trecut, nevrând să repete această experienţă nedorită, Uniunea Europeană are de gând să se debaraseze de FMI. Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat la Berlin că este de dorit ca Uniunea Europeană să renunţe la serviciile Băncii Centrale Europene şi ale FMI-ului. Ea a declarat, cotidianului german „Stuttgarter Zeitung” fără să ezite că faimoasa troică economică, din care face parte UE, BCE şi FMI, trebuie desfiiţată deoarece mai mult blochează dezvoltarea economică a Europei decât s-o stimuleze. Lucru care nu ar fi de mirare, ţinând cont de faptul că în spatele FMI se află guvernul Statelor Unite care speră să obţină subordonarea economică a Uniunii pe care o vede ca un periculos concurent economic. Chiar dacă europeanul de rând nu are cu adevărat acces la ceea ce se petrece în culisele financiare, atât ale Uniunii, cât şi ale Statelor Unite, în ciuda declaraţiilor publice prin care se exprimă dorinţa amabilă de cooperare în toate planurile, de la cel politic, social, comercial, până la cel militar şi cultural, trebuie înţeles că adevăratele relaţii dintre aceste două puternice structuri politico-economice puternice se bazează pe acelaşi principiu care reglementează şi relaţiile dintre oamenii simpli: frate, frate, dar brânza este pe bani.
Revenind la noua atitudine oficială a lui Viviane Reding, comisarul european este de părere că problemele specifice Uniunii Europene, în special cea a crizei provocată de datoria externă, începând din acest an, pot fi rezolvate şi fără recurgerea la ajutorul FMI-ului, al cărui amestec în probleme financiare interne ale Uniunii, în realitate, mai mult a agravat creşterea şomajului în rândul populaţiilor UE. Viviane Reding a declarat că troika nu mai este necesară. S-a recurs la ea deoarece era nevoie să se ia rapid unele măsuri, dar din clipa în care furtuna a trecut, Uniunea, având acum experienţa necesară şi instrumentele economice necesare, poate lua măsurile necesare, putând interveni singură pentru rezolvarea problemelor economice şi financiare.
Viviane Reding a făcut observaţia că faimoasa troică a negociat cu statele din Uniune, cele mai grav afectate de criză, Grecia, Portugalia şi Irlanda, constrângându-le să aplice o serie de măsuri de austeritate, în schimbul ajutorului financiar ce-l acorda, ceea trebuie să fie o soluţie permanentă deoarece crează dependenţă financiară, ceea ce reduce din libertatea de dezvoltare economică şi afectează chiar constituirea fondului financiar comun necesar dezvoltării economice a Uniunii. Wolfgang Schäuble era de părere că Fondul trebuie să se retragă din clipa în care programele, stabilite pentru recuperarea împrumutului, au fost duse la capăt.
De altfel, Viviane Reding la Heidelberg, în cadrul unui dialog organizat cu cetăţenii spunea că europenii trebuie să fie capabili să-şi rezolve problemele fără ajutorul Fondului. Viviane Reding chiar şi-a exprimat părerea că s-ar putea ca-n maxim două luni Uniunea să scape de FMI. De ase-memenea, Viviane Reding a mai spus că a trecut vremea troicăi economice, nemaifiind nevoie de ea pentru aplicarea de noi planuri de salvare economică a statelor membre UE. Divorţul dintre UE şi FMI s-a conturat din momentul în care FMI a criticat dur măsurile economice pe care vrea să le aplice UE în cazul Greciei, măsuri destinate să salveze acest stat, implicit să fie salvată coeziunea financiară a Uniunii. Măsurile luate de Uniune au dat peste cap planurile de dominare economică a Fondului şi implicit ale Statelor Unite care stau în spatele Fondului. La criticile FMI-ului a sărit în sus comisarul cu afacerile Economice, Olli Rehn care a declarat că toate criticile Fondului sunt nedrepte şi inechitabile. Din păcate, mai există o piedică în tendinţa de-a trimite Fondul la plimbare: Barroso care, din motive ce nu se cunosc încă sau poate nu vor fi cunoscute niciodată, se opune tendinţei generale de a se scăpa de Fond. în ceea ce o priveşte pe directoarea generală a Fondului, doamna Lagarde, aceasta a avut următoarea reacţie: „Dacă zona euro nu mai are nevoie de serviciile Fondului, este cea mai bună veste pe care o primim”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

În județul Dâmbovița sunt în desfășurare proiecte strategice pentru agricultură și siguranța comunităților

 Județul Dâmbovița beneficiază în prezent de două proiecte esențiale...

Bărbat dispărut, identificat cu operativitate de polițiștii dâmbovițeni 

Ieri noapte în jurul orei 03:16, polițiștii din cadrul...