Un alt împrumut de la Banca Mondială pentru îmbunătăţirea accesului şi a calităţii serviciilor medicale

Ministrul Finanţelor şi Directorul de Ţară pentru România al Băncii Mondiale au semnat la Bucureşti Acordul de împrumut aferent finanţării adiţionale, în valoare de 150 mil. EUR, destinată susţinerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar. Această finanţare completează împrumutul iniţial în valoare de 250 mil. EUR acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.
Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului iniţial, prin finanţarea adiţională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş.
Prin obiectivele urmărite proiectul răspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, în principal prin întărirea asistenţei medicale în ceea ce priveşte tratarea marilor arşi, diagnosticarea şi tratarea cancerului, precum şi asistenţa medicală de urgenţă şi terapie intensivă.
Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătăţii, iar data limită de finalizarea a acestuia este 31 decembrie 2024.

Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la data 1 martie 2033 şi este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).
„Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sănătate din întreaga lume sub o presiune imensă şi a evidenţiat necesitatea creşterii capacităţii sistemului pentru a răspunde rapid şi eficient la noile provocări şi a asigurării rezilienţei acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple şi complexe. În calitatea de ministru al Finanţelor, voi acţiona asumat în această direcţie şi voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistenţa financiară semnată astăzi, alături de sprijinul şi expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar reprezintă un pas înainte în acţiunile întreprise de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetăţenilor la servicii de sănătate bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângă investiţiile deja demarate în cadrul proiectului iniţial, această finanţare adiţională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş”, a spus ministrul Finanţelor, dl. Alexandru Nazare.
„Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltă calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilă a României, iar bunăstarea tuturor cetăţenilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Ţară al Băncii Mondiale pentru România.
„Speranţa de viaţă sănătoasă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite şi complicaţiile acestora afectează adesea cei mai săraci 40% membri ai societăţii. Prin aprobarea acestei finanţări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate şi pentru a investi mai mult şi mai eficient în soluţionarea provocărilor critice din acest sector vital.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Gospodării inundate în comunele Cojasca, Bilciureşti şi Potlogi

Capriciile vremii şi-au spus cuvântul în judeţul Dâmboviţa.în ultimele ore, ISU Dâmboviţa a intervenit cu zeci de echipaje pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.La Româneşti au fost trei gospodării cu apă în curte, iar la Iazu, o gospodărie a avut apa în curte de 25 cm şi în casă […]