Ultima zi în care poate fi solicitată amânarea ratelor la credite

În urma mai multor sesizări, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) reaminteşte că astăzi, 14 mai, este ultima zi în care poate fi solicitată amânarea ratelor la credite. De asemenea, nu

poate oferi garanţii pentru amânarea ratelor bancare decât pentru acele scadenţe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a OUG nr.37/2020.
Conform unui comunicat al FNGCIMM, cei

care au obtinut suspendarea obligatiilor de plată scadente în baza normelor băncilor înainte de apariţia Ordonanţei, pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleaşi condiţii de suspendare a plaţilor în baza prevederilor actului normativ pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăţilor.
Acesta prelungire se va realiza în acord cu creditorii şi numai dacă debitorul se încadrează în prevederile Ordonanţei.
În cazul clienţilor care au depus solicitări în baza normelor şi ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte.
„Precizam că mai multe instituţii de credit au informat în mod corect clienţii care au depus solicitări înainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare faţă de ofertele băncilor, va fi nevoie de o noua cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai. În cazul în care aceşti clienti nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obţine amânări la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit băncile înainte de apariţia OUG 37/2020. Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienţii băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziţie de catre Ministerul Finantelor Publice”.

Conform FNGCIMM, conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise în favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

  • Creditul a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractul de credit, este
    ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Creditul nu a fost declarat cu scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Debitorul nu inregistreaza rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata, in conditiile prevazute la art. 2 alin 1) din
    OUG 37/2020.
    FNGCIMM a incheiat conventii de garantare cu un numar de 29 de finantatori, în scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si insti-tutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Au fost activate primele comisii de constatare şi evaluare a pagubelor produse de secetă

Prefectul judeţului Dâmboviţa a emis primele trei ordine privind constituirea comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole din localităţile Niculeşti, Corbii Mari şi I. L. Caragiale. Comisiile sunt formate din reprezentanţi ai Direcţiei de Agricultură Dâmboviţa, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Dâmboviţa, ai ISU […]