TREZIREA LA NORMALITATE

0 0

Preot Ioan ŞTEFĂNESCUPreot Ioan ŞTEFĂNESCU
Cineva l-a întrebat pe Părintele Galeriu, în spital, când era într-o suferinţă fizică mare:
„Ce vă doare, părinte?”. Şi părintele a răspuns: „Răul din lume mă doare!”.
Nu mai spunea că-l doare ceva din el, al lui, ci îl durea că lumea nu înţelege că are nevoie să obţină iertarea dumnezeiască, iar în urma iertării, să obţină ceva mai mult. Să-L obţină pe Mântuitorul Hristos, Care intră şi „vindecă” tot ce e bolnav în noi.
îl durea că lumea nu înţelege că unul din drepturile fundamentale ale omului este acela de a rămâne om! De a rămâne normal şi de a conştientiza că există Cineva care ar putea să-l ajute. Un om care nu mai recunoaşte pe Dumnezeu drept Părintele său ceresc, se limitează să caute răspunsuri doar aici, pe pământ, la întrebările care-l frământă. El procedează cum îi porunceşte propria imaginaţie şi voinţă. El spune azi: „Nu mai vreau să stau acasă, nu-mi mai plac locul, limba, obiceiurile, credinţa, ţara… şi de aceea vreau să plec departe. M-am săturat de ceea ce este în lumea şi ţara aceasta!”.
Şi pleacă în ţara dorită de el, deşi ţara aceea nu-l doreşte. Ţara dorită de el îl exploatează şi îi consumă tot ce are el mai bun şi frumos. în clipa în care şi-a epuizat resursele, omul acesta nesăbuit nu mai are nici o valoare morală şi spirituală; nu mai are loc între oameni şi devine un „paria” al societăţii.
Iată, deci, degradarea omului care-şi pierde respectul oamenilor. lată ce îl durea pe părintele Galeriu: căderea oamenilor într-o degradare totală – asemenea fiului risipitor!
într-o astfel de situaţie, cine te mai poate ajuta? Când devii conştient de propria ta degradare, intervine Dumnezeu. El te ajută să înţelegi că răul pe care l-ai îmbrăţişat e rău şi nu e bine, aşa cum ai crezut! Şi în clipa aceea, o scânteie din iubirea lui Dumnezeu te îndeamnă să spui: „Doamne, iată-mă aici, dar am undeva un părinte, am undeva o ţară, am undeva o mamă, am undeva nişte fraţi, am undeva o casă şi câte ceva de mâncare, mă mulţumesc cu acestea, pentru că ele sunt infinit mai de preţ faţă de degradarea la care am ajuns eu!”.
Şi atunci se petrece întoarcerea, trezirea la norma-
litate. Este sărac, bolnav şi gol, dar are un tată, o casă şi un Dumnezeu care l-a ajutat să se întoarcă.
Dumnezeu aprinde în sufletul unui asemenea om nevoia de a fugi imediat de „anormalitate”, nevoia de a intra într-o Biserică, de a se aşeza în genunchi înaintea unei icoane, de a aprinde o lumânare şi de a vărsa o lacrimă de căinţă. Şi aşa omul nostru ia binecuvântarea Tatălui care-i recomandă să-şi respecte dreptul de a rămâne OM şi să stea departe de greşeala care era pe punctul de a-l distruge total; îi recomandă să se trezească la nor-malitate.
Normalitatea, dragii mei, nu se dobândeşte de la o zi la alta. E nevoie de o perioadă de readaptare la nor-malitate, după ce ne-am complăcut în anormalitate. Omul nostru de azi trebuie să ştie că e permanent iubit de Dumnezeu, că e permanent aşteptat, că are un părinte şi o mamă mereu şi constant iubitori, care, ca şi Părintele Ceresc, nu-i vor închide niciodată uşa.
Fiecare zi pentru noi este un dar cu totul nou, o nouă pagină de umplut. Dumnezeu ne aşteaptă în fiecare zi. El nu moare în ziua în care încetăm să mai credem în El, sau ne îndepărtăm de El, însă murim noi în ziua în care viaţa noastră încetează să mai fie luminată de strălucirea continuă şi reînnoită zi de zi a unei minuni a cărei sursă se află dincolo de orice închipuire. Prea multe inimi neîncăpătoare, prea multe suflete şovăitoare, prea multe minţi nepricepute şi braţe închise! Toate acestea fac ca „răul din lume sa doară”. Nu îndrăzneala prostească, temeritatea inconştientă, ci adevăratul curaj, care în faţa oricărei probleme spune: „Doamne, iartă-mă!; Doamne ajută-mă!; Doamne luminează-mă!”, este soluţia trezirii la normalitate.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CONSULTARE PUBLICĂ PRIVIND VIITORUL PRODUCŢIEI ECOLOGICE

Comisia Europeană a lansat, în data de 15 ianuarie, o consultare on-line care vizează toţi cetăţenii interesaţi în producţia ecologică în Europa. Consultarea va sta la baza unui nou regulament-cadru, astfel cum este solicitat de către Comisie, în raportul său din mai 2012 privind punerea în aplicare a prezentului regulament. […]