Trei caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologie şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei vor porni prin ţară

0 0

La 24 martie este marcată, anual, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, cu scopul de a face cunoscute publicului cunoştinţe esenţiale despre cauzele, prevenţia şi tratamentul amintitei boli, obiectivul final fiind eradicarea acesteia.
În perioada 24 Martie -10 Aprilie 2019, se va desfăşura campania „Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei”. Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale Împotriva Tuberculozei: ESTE TIMPUL SĂ NE PROTEJĂM DE TUBERCULOZĂ! Obiectivul campaniei este creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă privind modul de transmitere a bolii şi metodele de prevenire, diagnostic şi tratament.
Ministerul Sănătăţii derulează cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional: Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul beneficiază de cofi-nanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii, în valoare de 975 mii lei. Beneficiarul acestui Proiect este institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar. În anul 2018 a fost realizată metodologia de screening şi s-a iniţiat achiziţia caravanelor care vor fi livrate în luna mai, pentru a fi utilizate în activităţile programului. „Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci şi la nivel internaţional, iar proiectul demarat de către institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, alături de partenerii din asociaţiile de pacienţi şi societatea civilă, are o importanţă strategică în eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică. Proiectul înseamnă un pas major în lupta împotriva tuberculozei. El presupune activităţi integrate, care vizează în primul rând depistarea precoce a cazurilor de TB, prin screening, precum şi diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor din grupuri vulnerabile, acolo unde este nevoie de intervenţii rapide şi eficiente pentru a stopa tuberculoza”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Acest proiect este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern. Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a discriminării cu scopul creşterii accesului la servicii durabile, de înaltă calitate, reprezintă direcţii de bază în implementarea programului de screening în grupul ţintă definit. În activitatea de screening, institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va folosi 3 caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziţionate. În acelaşi timp, proiectul urmăreşte optimizarea diagnosticării şi a tratamentului împotriva TB pentru 15.003 de români, care are putea fi depistaţi în urma screningului, prin activităţi care includ reevaluarea periodică, în vederea creşterii aderenţei la tratament, precum şi prin elaborarea de rapoarte, studii şi propuneri de politici publice pe baza datelor obţinute în urma acţiunilor de screening, în conformitate cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei 2015-2020. Metodologie unică de screening pentru TB, aplicabilă la nivel naţional. Pentru îmbunătăţirea depistării precoce a tuberculozei, în cadrul proiectului va fi elaborată o metodologie unică de screening pentru TB, aplicabilă la nivel naţional pentru asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului şi consolidarea controlului tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Pe lângă activităţile de screening, diagnosticare şi tratament al TB, proiectul include o serie de activităţi de formare specifică pentru 560 de specialişti din sfera socio-medicală, pentru îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe teoretice şi practice şi creşterea capacităţii tehnice în relaţie cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul TB. Este vorba despre asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educaţie medicală continuă, teoretice şi practice, dezvoltate în cadrul unui curriculum de formare acreditat în baza metodologiei realizate la nivel naţional. Complementar, 60 de profesionişti, din grupul ţintă, vor fi implicaţi în schimburi de experienţă şi de bune practici în domeniul screeningului TB, în alte state membre ale Uniunii Europene.
Proiectul înglobează totodată şi activităţi de informare şi conştientizare cu privire la necesitatea depistării precoce, a diagnosticării şi tratamentului tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, care vor fi derulate în cadrul grupurilor ţintă şi al publicului larg, menite să susţină acţiunile specialiştilor în vederea controlului tuberculozei în România.
România, ţara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană
România rămâne în topul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză. În anul 2018, potrivit datelor Programului Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei, în ţara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulţi. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.
Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti (822 de cazuri), Iaşi (599 de cazuri) şi Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află judeţele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) şi Sălaj (90 de cazuri).
În ceea ce priveşte tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri, dintre care 5 au fost recidive. La fel ca în cazul adulţilor, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti (64 de cazuri), urmat apoi de judeţele Teleorman (49 de cazuri) şi Maramureş (32 de cazuri).
Despre proiect:
Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro). Proiectul este implementat de către institutul de
Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:
– Asociaţia Română Anti-SiDA
(ARAS)
– Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
– Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS)
– Asociaţia SamuSocial din România
– Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
– Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA)

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pr. lonuţ Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgovişte, noul preşedinte al Crucii Roşii Dâmboviţa

Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa are, de joi, 21 martie 2019, un nou preşedinte, în persoana preotului lonuţ Ghibanu, vicar eparhialal Arhiepiscopiei Târgovişte. Corpul K al Universităţii Valahia, a găzduit Adunarea Generală a Crucii Roşii Dâmboviţa. Invitatul de onoarede la centru, a fost dr. Victoria Mihăescu director Programe la Societatea […]