Tot mai multi dâmboviţeni depind de ajutoarele la încălzire

Ş.E.

Avem câteva mii de persoane în judeţ, cu venituri ce nu depăşesc 615 lei lunar pe membru de familie, şi care vor beneficia în această iarnă de ajutor cu subvenţie pentru încălzirea locuinţei cu lemne. Este cea de-a doua etapă din programul social dedicat persoanelor cu nevoi speciale, după cea care i-a avut în vedere pe beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.
Legislaţia în vigoare prevede că solicitările cetăţenilor ce se încadrează criteriilor de acordare a subvenţiei de încălzire a locuinţei pentru sezonul rece (noiembrie-martie) 2016-2017 se depun la primăriile de domiciliu, iar situaţia acestora se transmite la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPIS) Dâmboviţa.
La acest moment, potrivit purtătorului de cuvânt al AJPIS Dâmboviţa, Mihaela Matei, primăriile din teritoriu au transmis instituţiei situaţiile privind persoanele care se încadrează prevederilor legale pentru a primi subvenţie de încălzire a locuinţei cu lemne (combustibil solid) pentru sezonul rece, în total fiind înregistrate 8771 de cereri de la alte persoane decât beneficiarii prevederilor Legii 416/ 2001 privind venitul minim garantat.
„Pentru toate aceste solicitări s-a realizat fundamentarea şi acum au fost solicitate creditele, sumele necesare pentru subvenţie fiind suportate de la bugetul de stat. Imediat ce banii vor fi primiţi, vor fi viraţi primăriilor, acestea fiind cele care fac plăţile subvenţiei de încălzire a locuinţei pentru sezonul rece, noiembrie-martie, banii fiind plătiţii într-o singură tranşă. Cuantumul ajutorului pentru combustibilul solid acordat beneficiarilor Legii 416/2001 este în valoare totală de 290 lei, adică 58 de lei pentru fiecare lună din sezon”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJPIS Dâmboviţa, Mihaela Matei.
„Pentru celelalte forme de subvenţii la încălzire, gaze naturale şi energie electrică nu au fost încă depuse centralizatoarele”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Pentru gaze naturale şi energie electrică, AJPIS face viramentul direct la furnizorii respectivi, pentru că aceştia vin cu situaţiile centralizatoare vizate de primăriile de domiciliu ale beneficiarilor.
Cei care solicită acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei în perioada de iarnă trebuie să prezinte acte doveditoare privind: componenţa familiei, veniturile nete realizate de membrii familiei în luna anterioară depunerii cererii, actele ce privesc locuinţa, dar şi bunurile ce sunt deţinute de aceştia în alte localităţi. Dreptul de acordare a ajutorului se stabileşte prin dispoziţia primarului, iar ajutorul se acordă pe toată perioada sezonului rece.
Valoarea subvenţiei acordate beneficiarilor în sezonul rece, în funcţie de venitul realizat, este plafonată până la 615 lei pe membru de familie. Orice modificare ce intervine în familia beneficiară de ajutor de încălzire, din punct de vedere al venitului, al stării locative sau al componenţei familiei, trebuie anunţată la primăria de domiciliu în 5 zile lucrătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Laurenţiu Corbu n-a confirmat la Dinamo. Mulţi tineri vor fi împrumutaţi la echipe din play-out

Adus acum doi ani de la Urban Titu la Dinamo Bucureşti, Laurenţiu Corbu na convins la echipa din şoseaua Ştefan cel Mare. A fost adus de Mircea Rednic. Fundaşul dreapta, de 22 de ani, a jucat în garnitura mare a „Câinilor roşii” doar un meci. Cum echipa „Satelit” (antrenor Laurenţiu […]