TOP 100 a continuat cu o nouă ascensiune – vârful Omu din masivul Bucegi

0 0

După urcarea, în cursul lunii ianuarie, pe vârful Românescu (1713 m) din munţii Leaota, ascensiunile programate de montaniarzii dâmboviţeni grupaţi în cadrul Asociaţiei Chindia Jurasic Park, au vizat la început de februarie 2017, alte vârfuri simbolice, de data aceasta din masivul Bucegi.
Obiectivele noilor ascensiuni au fost decise sâmbătă, 11 februarie 2017, în cadrul unei întâlniri speciale cu „diasporenii”, vechi membri ai clubului care trăiesc şi lucrează pe alte meleaguri, fiind lansate primele filiale ale asociaţiei: – „Filiale Merano” – Italia – coordonator Mona Diaconu Ştefan – „Carlingford Subsidiary” -Irlanda – coordonator Alex Coroliu
Pentru a puncta acest moment festiv cu o ieşire practică în teren, coordonatoarea Filialei Merano a revenit după vreo 20 de ani în Bucegi, pentru a parcurge în plină iarnă, un lung şi frumos traseu pe Platoul Bucegilor. Accesul s-a făcut cu un autoturism până în zona complexului Piatra Arsă, apoi per-pedes, s-a ajuns la celebrele forme de eroziune, Babele si Sfinxul, unde s-au reînnodat amintiri şi povestiri din trecut. Pe o vreme excelentă, fără pic de nor, dar cu ceva geruială, s-a stabilit obiectivul zilei – vârful Omu, cel mai înalt din masivul Bucegi. Pentru „încălzire” a fost urcat vârful Baba Mare (2292 m), apoi a fost urmat marcajul „bandă galbenă” ce duce pe sub Coştila spre Şaua Şugărilor. După „clasica” poză cu Acele Morarului în spate, a fost atacată varianta de iarnă spre vârful Omu, pe deasupra „Ceardacului”. În zona „Mecetului Turcesc” a început să se intensifice vântul, atingând o intensitate maximă pe vârful Bucura (2503 m), al doilea vârf ca înălţime din masivul Bucegi. Ca urmare a rafalelor de vânt, temperatura reală de -14 grade Celsius s-a resimţit ca temperatură de -28 grade Celsius.
S-a ajuns în condiţii de siguranţă pe vârful Omu (2505 m), un loc simbolic al munţilor Bucegi, numit de Nicolae Densuşianu, în a sa carte „Dacia preistorică”, „Columna ceriului”, adică un loc în care, conform legendelor pelasge, cerul se sprijinea în acest punct. Datorită faptului că în acest sezon, cabana este închisă s-a băut un ceai fierbinte la Staţia meteo, iar la întoarcere au fost atinse şi vârfurile Capul Morarului (2501 m – al treilea vârf din Bucegi) şi Găvanele (2472 m), un important punct energetic din vasta reţea a „Muntelui sacru”.
Imaginile din Bucegi vor fi prezentate, de Mona Diaconu, prietenilor ei din Clubul Alpin Italian, secţiunea SudTirol şi vor duce simbolurile româneşti (banerul filialei şi tricolorul) pe meleaguri europene.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cuantumul ajutorului naţional tranzitoriu pentru sectorul vegetal a fost stabilit la 17,72 euro/ha

În ultima şedinţă de guvern a fost adoptată hotărârea privind stabilirea plafonului şi cuantumului ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, pentru culturile amplasate pe teren arabil şi care se acordă pentru anul de plată 2016. A fost stabilit un plafon de 531,87 milioane lei, iar cuantumul ajutorului naţional tranzitoriu este […]