Țânțarii sunt insecte aparent inofensive, dar înțepăturile lor pot fi extrem de periculoase

Date:

Pe lângă disconfortul și iritația pe care le provoacă, acești mici paraziți sunt responsabili pentru transmiterea unor boli grave. În continuare, vom explora motivele pentru care înțepăturile de țânțari sunt periculoase și cum ne putem proteja împotriva acestora.

Boli transmise de țânțari

1. Malaria

Malaria este una dintre cele mai cunoscute boli transmise de țânțari. Aceasta este cauzată de paraziți din genul Plasmodium, care sunt transmiși prin înțepătura țânțarului Anopheles. Malaria poate provoca febră mare, frisoane și, în cazuri grave, poate duce la moarte. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost raportate aproximativ 241 de milioane de cazuri de malarie și 627.000 de decese cauzate de această boală.

2. Dengue

Dengue este o boală virală transmisă de țânțarii Aedes, în special Aedes aegypti. Simptomele includ febră mare, dureri severe de cap, dureri musculare și articulare, și erupții cutanate. În cazuri severe, dengue poate evolua către dengue hemoragic, care poate fi fatal. Aproximativ 100 de milioane de cazuri de dengue sunt raportate anual la nivel global.

3. Virusul Zika

Virusul Zika este transmis tot de țânțarii Aedes. Infecția cu Zika poate provoca febră, erupții cutanate, conjunctivită și dureri articulare. 

Ceea ce face Zika deosebit de periculos este asocierea sa cu microcefalia și alte malformații congenitale atunci când femeile însărcinate sunt infectate. De asemenea, a fost legat de sindromul Guillain-Barré, o afecțiune neurologică rară.

4. Chikungunya

Această boală virală este transmisă, de asemenea, de țânțarii Aedes și provoacă febră bruscă și dureri articulare severe. Durerile pot persista luni sau chiar ani în unele cazuri. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...