Tăierea Moţului – obiceiuri şi tradiţii la români

Date:

Cultura românească este caracterizată de o împletire fascinantă între ritualuri străvechi şi noi tendinţe spirituale, astfel că evenimentele majore din vieţile noastre se bucură de o magie unică şi inconfundabilă, căreia fiecare încearcă să îi adauge şi o amprentă personală. Nunta, Botezul sau  Tăierea Moţului sunt câteva dintre evenimentele în care fiecare român gustă din plin fascinaţia obiceiurilor şi a ritualurilor, în cadre minunate, alături de familie şi prieteni.

Împlinirea primului anişor şi Tăierea Moţului

Fiecare copilaş sosit pe lume aduce în familia lui multă împlinire şi iubire, iar măreţia naşterii a fost şi va fi întotdeauna serbată cu mare bucurie în cultura românească, atrăgând după sine, pe fiecare etapă de creştere a micuţului, alte evenimente majore. Astfel, odată cu împlinirea vârstei de un anişor, în majoritatea zonelor, sau a trei anişori, pe arii restrânse culturale,  tradiţia noastră aduce în prim plan un ritual foarte plăcut şi căruia cu toţii îi acordăm o mare importanţă, respectiv Tăierea Moţului.

După naştere, la vârsta de şase săptămâni, copilaşul primeşte Sfântul Botez, fiind creştinat în cadrul Bisericii şi având drept martori naşii de botez. Din acel moment, se consideră un adevărat creştin, iar unul dintre obiceiurile des întâlnite în cultura noastră, este acela de a nu i se tăia părul, până la vârsta de un an. Odată ajuns la această vârstă, cel mic se poate bucura de o adevărată petrecere, în cadrul căreia părinţii, naşii şi prietenii vor asista la tăierea moţului, moment din care copilaşul va putea fi tuns. 

Cine taie Moţul copilului?

În timpul săvârşirii tainei Botezului, preotul taie câte puţin din părul bebeluşului, în patru locuri, formând semnul crucii, simbolul creştinătăţii. Ca o continuare a acestui ritual, odată ce micuţul a ajuns la vârsta de un an, în cadrul desfăşurării evenimentului de tăiere a moţului, naşii vor tăia, de asemenea, în patru locuri în formă de cruce, după care urmează tăierea moţului prins în creştetul capului cu o fundiţă. Imediat după tăierea moţului, copilaşului i se pune în faţă o tavă pe care sunt aşezate diferite obiecte simbolice. De la pâine, chei, bijuterii şi stilouri, până la flori sau instrumente medicale, toate au rolul de a creiona viitoarele preocupări ale copilului devenit adult.

Este un moment foarte vesel, dar şi important, credinţele străvechi conferind acestui ritual adevărate caracteristici premonitorii, ca o proiecţie în viitor pe care copilul şi-o creează singur. Accesând pagina tavita mot de la Atelierele Cris, fie că eşti părintele sau naşul copilului, ai posibilitatea de a comanda pentru acest moment unic, tăviţa şi accesoriile care se vor potrivi cel mai bine. Fie că preferi o tavă personalizată cu chipul micuţului, fie că vrei să o punctezi cu anumite simboluri sau doreşti să ilustreze câteva rânduri, tava pentru tăierea moţului va fi aşa cum doreşti tu. Alături de tavă, vor fi personalizate şi o oglinjoară, cutiuţa pentru moţ sau alte mici obiecte care vor fi puse pe tavă pentru a fi alese de micuţ.

Rolul naşilor în cadrul ceremoniei de Tăiere  a Moţului

Naşii, părinţii spirituali ai copilului, se vor pregăti pentru acest eveniment, cu un rând de hăinuţe noi. Tot cu acest prilej, micuţul va primi din partea naşilor o bijuterie simbolică, de regulă un lănţişor cu o cruciuliţă sau o brăţărică gravată cu numele lui. Astfel, alături de tăviţa personalizată, naşii vor pregăti pentru cel mic hăinuţe adecvate anotimpului şi vârstei, o bijuterie care va păstra amintirea momentului şi vor aduce cu ei urări de bine, sănătate şi noroc, îndeplinind astfel un ritual cheie în tradiţia românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A ajuns cu mașina în șanț 

Evenimentul rutier  s-a produs în localitatea Nisipurile. Cel mai probabil...

O clipă de neatenție îi putea costa viața! 

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu...

Tragedie pe DN 72A, în localitatea Gheboieni

Tragedie pe DN 72A în localitatea Gheboieni,  polițiștii din...

Jandarmii dâmbovițeni, în mijlocul cetățenilor 

Jandarmii dâmboviţeni au participat la ziua de 1 Decembrie,...