Suspendarea activităţii operatorilor economici care nu respectă regulile anti-COVID

A fost aprobată, în şedinţa de Guvern, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prin care se introduce posibilitatea aplicării sancţiunii complementare a închiderii temporare a activităţii operatorilor economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului
SARS-CoV-2.
Astfel, se instituie posibilitatea aplicării, pe lângă sancţiunea contravenţională principală a amenzii, a sancţiunii contravenţionale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea, în mod repetat, fără respectarea condiţiilor stabilite, respectiv desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc, stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea
nr.55/2020.
Introducerea sancţiunii complementare a devenit necesară după ce, în practică, s-a constatat că unii operatori economici, amendaţi pentru nere-spectarea măsurilor de protecţie sanitară, au continuat să încalce prevederile legale, considerând că aplicarea sancţiunii contravenţionale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfăşurării activităţii interzise.
În cazul în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite (de exemplu, depăşeşte limita maximă de 30%), sancţiunea contravenţională complementară se aplică în cazul repetării contravenţiei la acelaşi sediu, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către echipele de control. Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare se va materializa prin afişarea, în primă fază, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a unui mesaj din care reiese că spaţiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor de limitare a pandemiei, cu menţionarea datei până la care este valabilă această sancţiune. Ulterior, nerespectarea sancţiunii contravenţionale complementare în acest caz se va materializa prin aplicarea, pentru durata rămasă, de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.
În cazul în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea, deşi aceasta este suspendată temporar prin măsurile stabilite (de exemplu, în domeniul respectiv activitatea operatorilor economici este suspendată), aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare se va materializa direct prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.
În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activităţii poate îndeplini elementele constitutive ale infracţiunii de rupere de sigilii, prevăzută şi sancţionată de art. 260 Cod penal.
Conform legii, vor avea calitatea de agent constatator, pe lângă inspectorii de muncă, şi agenţii şi ofiţerii de poliţie, subofiţerii şi ofiţerii de jandarmi, precum şi poliţiştii locali.
Prin derogare de la dispoziţiile art. 32 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001, plângerea împotriva procesu-lui-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii nu suspendă executarea sancţiunii contravenţionale complementare.
Proiectul de lege aprobat de Executiv, urmează să fie trimis în Parlament pentru dezbatere şi adoptare, în procedură de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CONTROALE ŞI VERIFICĂRI PENTRU PROTEJAREA DOMENIULUI SILVIC

In ultima săptămână, poliţiştii au efectuat peste 800 de controale şi au întocmit 224 de dosare penale, în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru protejarea fondului forestier.În perioada 9 – 15 aprilie 2021, poliţiştii au desfăşurat 837 de controale pentru verificarea provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum şi pentru verificarea legalităţii […]