Suntem un popor de oameni violenţi

Ş.E.

violentaÎn ultima vreme, a devenit din ce în ce mai vizibil că românii sunt de acord cu violenţa. Vedem cazuri de agresiuni asupra femeilor în rândul vedetelor şi este de ajuns să apară una şi să spună că a încasat-o, că apar şi altele care povestesc despre cum au fost agresate. Violenţa în familie este un fenomen îngrijorător, relevă un sondaj INSCOP Research, 43,5% dintre români declarând că au cunoştinţă de cazuri de violenţă domestică în acest an, majoritatea fiind de acord cu ideea că „o femeie bătută poate în orice moment să se despartă de soţul ei”. 30,9% dintre respondenţi sunt de acord cu ideea că „femeile mai sunt bătute şi din vina
lor”.
Astfel, 43,5% dintre români susţin că „de la începutul acestui an (2013), au auzit printre cunoştinţe sau în zona în care locuiesc de situaţii de violenţă în familie”, 44,5% nu au auzit de astfel de cazuri în proximitatea lor anul acesta, în timp ce 12% au ales să nu răspundă.
Din totalul celor 43,5% dintre respondenţii care au afirmat că au cunoştinţă de cazuri de violenţă domestică, 65,9% au spus că, în cazul despre care au auzit, victima era o soţie, 37,9% că victima era un copil, 19,7% – un bătrân, 4,4% – un soţ. 2,8% au ales răspunsul „altcineva”, iar 7,7% nu au ales nici o variantă de răspuns.
Când vine vorba să motiveze această violenţă asupra femeilor, 30,9% dintre subiecţi sunt de acord că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”. 8,1% cred că „bătaia este ruptă din rai”, 6,4% – că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat”, 7,3% sunt de acord cu afirmaţia „femeia este proprietatea bărbatului”.
Jumătate dintre români consideră că violenţa fizică în familie este ceva normal. De asemenea, 51,3% cred că violenţa în interiorul familiei este o problemă de interes public.
Potrivit cercetării, 15,8% dintre respon-denţi consideră că, „dacă are copii, o femeie bătută de soţul ei nu poate să se despartă de acesta”, 8,5% dintre români cred că violenţa domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% – că este întâlnită doar la oamenii needucaţi.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în perioada 12 – 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.
Chestionarele au fost aplicate în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 74 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

JUNIORII CHINDIEI VOR JUCA LA CON|E~TI

Preşedintele Consiliului Judeţean a dezvăluit că, din sezonul viitor, grupele de juniori ale Chindiei Târgovişte îşi vor desfăşura activitatea şi jocurile oficiale pe stadionul din Conţeşti. Adrian Ţuţuianu a fost cel care a discutat cu primarul localităţii dâmboviţene pentru ca, în campionatul viitor, cocheta arenă din Conţeşti să fie gazda […]