Sunt un pericol gropile în pământ, utilizate în activitatea de murare a verzei

In urma acţiunilor de control efectuate de inspectorii DSVSA Dâmboviţa în localitatea Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa, s-a constatat că în majoritatea gospodăriilor populaţiei sunt practicate gropi în pământ, utilizate în activitatea de murare a verzei, această situaţie fiind întâlnită şi în zona terenurilor agricole aflate pe teritoriul comunei.
Fenomenul este prezent şi în localitatea Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa.
Concret, sub sintagma „tradiţie”, producătorii locali de legume murează varza în gropi săpate în pământ, modalitate care nu poate asigura condiţiile de siguranţă alimentară conform legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor naţionale şi comunitare în vigoare şi nu poate garanta un produs sanogen, sigur pentru consumator.
Dacă DSVSA Dâmboviţa, prin serviciile tehnice de specialitate, poate efectua controale periodice în unităţile de prelucrare prin conservare a legumelor şi fructelor atât din comuna Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa, cât şi din comuna Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, înregistrate pentru siguranţa alimentelor conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008, cu modificări şi completări ulterioare, în situaţia „producătorilor tradiţionali” de varză murată accesul este restricţionat, deoarece aceştia desfăşoară activităţi de murare a verzei pe proprietate privată şi nu au procedat la îndeplinirea condiţiilor de înregistrare atât la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, cât şi la DSVSA Dâmboviţa.
Cu toate acestea, DSVSA Dâmboviţa a efectuat activităţi de „patrulare” pe drumurile publice din zonă, iar acolo unde au fost surprinse mijloace de transport încărcate cu varză murată sau alte legume conservate, au fost efectuate verificări privind trasabilitatea şi condiţiile de transport ale acestor produse şi, în caz de neconformitate, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale conform HG 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Menţionăm că atât Primăria comunei Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa, cât şi Primăria comunei Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa au fost notificate cu privire la ilegalitatea practicilor de murare a verzei în gospodăriile populaţiei şi pe terenurile agricole din zonă şi riscul existent privind atacul la sănătatea publică.
Cu această ocazie, am solicitat propuneri urgente de soluţionare pentru stoparea acestui fenomen, furnizând în detaliu toate informaţiile şi condiţiile legale de funcţionare a unei unităţi de conservare a legumelor şi/sau fructelor.
In concluzie, DSVSA Dâmboviţa îşi manifestă îngrijorarea pentru fenomenul de amploare prezentat şi va face toate demersurile legale pentru stoparea acestuia şi pentru susţinerea producţiei de produse conservate din legume şi/sau fructe sigure pentru consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Peste 47.000 de persoane programate şi peste 350.000 de persoane pe lista de aşteptare pentru Etapa a III-a

A debutat Etapa a IlI-a de vaccinare din Strategia naţională privind vaccinarea împotriva COVID-19. Potrivit datelor statistice furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la lansarea etapei pentru populaţia generală, până la ora 18.00, 47.000 persoane s-au programat la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de aşteptare […]