Stop pagubelor și a accidentelor produse de specia urs 

Date:

A avut loc  dezbaterea publică a proiectului de Ordin privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs (Ursus arctos). 

La dezbatere au fost prezenți secretarul de stat din cadrul MMAP, Róbert-Eugen Szép, specialiști din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea (INCDS), din cadrul Universității Transilvania din Brașov, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, ai presei, ai autorităților publice locale, ai asociațiilor profesionale, fermieri și persoane fizice.

Acest proiect stabilește nivelul maxim de intervenție și prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), având ca bază raportul intermediar la Studiul privind estimarea populațiilor de urs, râs și pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris), realizat de INCDS ”Marin Drăcea”.

„Ordinul de ministru despre care vorbim astăzi face parte dintr-un set de măsuri pe care le-am pregătit și implementat pentru a avea o abordare științifică, rațională, responsabilă, cu perspective pe termen mediu și lung asupra acestei specii. Fără aceste principii, este imposibil să avem rezultate în gestionarea speciei de urs brun din România. Nu am stat degeaba în ultimii doi ani și jumătate, avem proiectul cel mai mare de prelevare de probe genetice și de estimare a populației de urs brun dintr-o țară europeană, folosind metoda probelor genetice. 

Am avut Ordonanța 81 din 2021 pentru a interveni imediat acolo unde sunt probleme concrete și există un pericol iminent la adresa cetățenilor și a efectivelor de animale și a culturilor, fără proceduri complicate”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor în intervenția sa.

La fundamentarea nivelului de prevenție și intervenție au fost luate în considerare mai multe aspecte, printre care: 

–  distribuția spațială a pagubele produse de carnivorele mari în perioada 2015-2022 la nivel de fond cinegetic și județ; 

– situația derogărilor acordate conform ordinelor de ministru emise pentru acordarea de derogări de la măsurile de protecție comparativ cu localizarea situațiilor conflictuale și a pagubelor înregistrate în perioada 2015-2022, la nivel de fond cinegetic; 

– datele colectate din teren de #INCDS „Marin Drăcea” împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice și reprezentanții agențiilor locale pentru protecția mediului și alți factori interesați. 

„În cadrul acestui ordin am eliminat intervenția manuală pe cote, astfel încât acestea sunt stabilite prin formule matematice, prin criteriile stabilite de la început. Principiile de la care am pornit sunt cele legate de conflictul om-urs: s-a avut în considerare numărul de pagube, valoarea pagubelor, numărul de atacuri asupra persoanelor. Mergem pe punerea în aplicare a acestui Ordin de ministru de către Asociația de vânătoare care gestionează fondul de vânătoare respectiv.  Avem nevoie de continuitate, de implementarea unor măsuri consecvente pe termen mediu și lung, care pot aduce benficii atât în favoarea speciei, cât și în favoarea coexistenței om-urs”, a adăugat demnitarul. 

Totodată, ministrul mediului, apelor și pădurilor a precizat că,  în această toamnă, România va organiza un summit european care va reuni specialiști din toate statele europene care se confruntă cu provocarea gestionării populației de carnivore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pantaloni pentru bărbați – de la clasici jeans la modele elegante

Pantaloni pentru bărbați sunt un element indispensabil al garderobei...

Jandarmii montani sunt la datorie 

Sezonul rece aduce cu sine peisaje spectaculoase în Munții...

Jandarmii și polițiștii dâmbovițeni au desfășurat o acțiune informativ-preventivă în Târgoviște

TJandarmii din Dâmbovița, împreună cu polițiștii din Compartimentul de...

Fermierii care nu respectă programul de lucru al angajaților din fermă pierd subvențiile!

O nouă măsură împotriva fermierilor care nu respectă orarul...