În timp ce patronii români „importă” tot mai muli muncitori asiatici, pe motiv că nu-și găsesc forță de muncă autohtonă, în România sunt înregistrați peste 45.000 de șomeri cu vârste de 55-64 de ani. Antreprenorii trebuie să știe că firmele vor putea să primi și finanțări susținute de Uniunea Europeană să-i angajeze pe acești români fără joburi.
Oficial, România are 222.712 de șomeri înregistrați oficial la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), majoritatea, respectiv 159.456 persoane, fiind din mediul rural.
Pe grupe de vârstă, cei mai mulți sunt șomerii au 40 şi 49 de ani (55.310), urmați de şomerii între 50 şi 55 de ani (45.314), adică un total de 100.624 români cu vârste de 40-64 ani, apți de muncă, dar fără serviciu.
Pentru integrarea acestora pe piața muncii urmează să se lanseze o linie de finanțare cu un buget total de 50 de milioane de euro, din care 85% bani de la Uniunea Europeană și restul de la stat.
Se va pune accentul pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilități și persoanele cu nivel redus de educație. De asemenea, banii vor fi orientați către angajarea românilor de minoritate romă care nu au joburi, precum și a persoanelor din mediul rural (în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență).
Din banii europeni se vor finanța măsuri de ocupare, stimularea angajatorilor prin acordarea de stimulente financiare (subvenții) pentru a crea noi locuri de muncă sau a le ocupa pe cele existente cu persoane din grupurile defavorizate menționate mai sus.
În plus banii se vor aloca bani și pentru sprijinirea persoanelor care găsesc un loc de muncă într-o altă zonă/regiune să se adapteze la noul lor mediu, prin acordarea de prime de mobilitate (de instalare și încadrare) si/sau de activare.
Astfel, firmele din România vor putea obține subvenții pentru angajarea șomerilor. Companiile se vor adresa ANOFM pentru aceste subvenții, agenția fiind solicitantul eligibil care va atrage de fapt banii, prin proiect.
Angajatorii putea primi subvenții, pe o perioadă de 12 luni, dacă încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, categoriile de șomeri vizate. Banii sunt acordați ca subvenție la salariu pentru fiecare astfel de persoană angajată.